Sport/Tennis
1019512794
Tennis

Tsitsipas troeft Thiem af in eindstrijd ATP Finals

Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas

LONDEN - Stefanos Tsitsipas heeft in Londen de ATP Finals op zijn naam geschreven, de grootste zege uit zijn carrière tot nut oe.

Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas

De Griek was in de finale te sterk voor de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-7 (6) 6-2 7-6 (4). Hij neemt de titel over van Alexander Zverev, die zaterdagavond verloor van Thiem.

Met de eindstrijd tussen Thiem en Tsitsipas zouden de ATP Finals sowieso een nieuwe winnaar krijgen. Beide heren stonden nooit eerder in de eindstrijd van het eindejaarsevenement.

Getergd

Tsitsipas en Thiem voerden in de O2 Arena een spektakelstuk op, waarin de Oostenrijker aanvankelijk iets sterker was en de eerste set naar zich toetrok in een tiebreak. Tsitsipas kwam in de tweede set helemaal los en rekende vrij snel af met Thiem in 6-2.

De Griek nam ook een voorsprong in het derde en laatste bedrijf, maar zijn Oostenrijkse tegenstander weigerde te capituleren en vocht zich terug dankzij een sterke service en een messcherpe backhand. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Thiem stribbelde opnieuw tegen, maar Tsitsipas had net iets meer kracht over in zijn lichaam en won met 7-4.

Bijrol

De finalisten golden vooraf niet als de grote favorieten. Dat waren de grootheden Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic. Maar de ’grote drie’ in het tennis werden tot een bijrol veroordeeld door de jonge garde. Zo versloeg de 26-jarige Thiem in de groepsfase Federer en Djokovic, terwijl Tsitsipas in de halve finales afrekende met Federer.

De Griek kroonde zich tot de jongste winnaar sinds de Australiër Lleyton Hewitt, die 20 jaar oud was toen hij in 2001 het eindejaarstoernooi op zijn naam schreef. Het was zijn derde toernooizege van dit jaar en Tsitsipas incasseerde een winstbonus van rond de 2,5 miljoen euro.

Dominic Thiem

Dominic Thiem