Sport/EK voetbal
1020022713
EK voetbal

’Europese titel Denemarken in 1992 inspiratiebron huidige ploeg’

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand.

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand.

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand heeft de verrassende Europese titel voor Denemarken in 1992 omschreven als „inspiratiebron” voor zijn eigen team. Hij is echter geen voorstander van een vergelijking. „Het voetbal van nu is heel anders dan dat van destijds”, laat hij weten.

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand.

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand.

„Maar wat je zeker kan vergelijken, is dat wij ook ons uiterste beste doen. En we proberen ook zo ver mogelijk te komen op dit EK. Het team uit 1992 vormt dus zeker wel een inspiratie voor ons”, aldus Hjulmand. „Het toont aan dat je als klein land veel kan bereiken in het voetbal.”

Het Deense team kreeg na de hartstilstand van Christian Eriksen tijdens de openingswedstrijd tegen Finland veel steun en sympathie. Dankzij een snelle reanimatie op het veld bleef de ex-Ajacied in leven en inmiddels is hij weer thuis. De manier waarop Denemarken met het traumatische incident zowel tijdens als na de wedstrijd tegen Finland omging, leverde de spelers en de stafleden complimenten op uit heel de wereld.

De Deense EK-ploeg van 1992 mocht zich eveneens in een hoge populariteit verheugen. De Denen waren destijds niet eens geplaatst, maar konden dankzij de uitsluiting van Joegoslavië toch afreizen naar gastland Zweden. Dat Deense gelegenheidsteam werd ook wel het ’campingelftal’ genoemd, omdat tal van spelers plotseling hun vakantie voor het EK moesten onderbreken.