Sport/Voetbal
1020919727
Voetbal

Van Bommel: ’Twee domme rode kaarten’

Mark van Bommel

Mark van Bommel

UTRECHT - De eerste nederlaag van het seizoen had zaterdag voorkomen kunnen worden door PSV, oordeelde Mark van Bommel. De trainer zag zijn elftal in De Galgenwaard met 3-0 ten onder gaan tegen FC Utrecht.

Mark van Bommel

Mark van Bommel

„Er was eigenlijk niets aan de hand. Uit een ingooi maken zij de 1-0 en rondom dat doelpunt hadden wij denk ik een fase dat wij zelf een treffer hadden kunnen maken. Daarna geef je de wedstrijd zelf weg. We hadden in de wedstrijd moeten blijven”, aldus Van Bommel, die zei teleurgesteld te zijn maar niet woedend.

Na de openingstreffer van FC Utrecht kort na rust ontving eerst Nick Viergever een rode kaart en daarna Jorrit Hendrix. Van Bommel: „Wij kregen twee domme rode kaarten. Dan wordt het wel heel moeilijk. Al is dom misschien niet het goede woord. Als je met 1-0 achter staat, moet je zorgen dat je geen rode kaart krijgt. Dat maakt dan niet uit hoe. Of ik het ze kwalijk neem? Natuurlijk, het zijn twee ervaren jongens. Al doen ze het natuurlijk niet expres.”

PSV speelt donderdag in de Europa League tegen LASK Linz en zal volgende week zonder Viergever en Hendrix tegen AZ in de achtervolging op Ajax niet nog eens punten mogen verspelen. „Het is nu afwachten wat het voor schorsingen worden. Dat ze er tegen AZ niet bij zijn, is duidelijk. Een wijze les? Nee, een wijze les krijg je als je iets heel doms hebt gedaan, maar dat hebben wij niet gedaan.”

Dumfries

Denzel Dumfries probeerde de rust bij PSV te bewaren. „Dit is een hele bittere pil die we moeten slikken, zeker als je ziet wat er allemaal in de wedstrijd gebeurd is. Dit is verschrikkelijk balen”, zei de international van Oranje, die daarmee doelde op het ongelukkige wedstrijdverloop.

PSV was in de eerste helft zeker gelijkwaardig aan Utrecht. Beide ploegen kregen geen enkele echte kans. Een doelpunt van Sander van de Streek, waarbij Timo Baumgartl zich makkelijk liet aftroeven, veranderde het duel na rust. Viergever kreeg halverwege de tweede helft een rode kaart en niet veel later moest ook Hendrix vertrekken.

Even vergeten waren de laatste drie competitiewedstrijden, waarin PSV liefst elf keer scoorde, en de goede prestaties in de Europa League. „Ik denk dat we goed bezig waren, we waren op de goede weg”, zei Dumfries. „We hadden een offday vandaag en waren niet scherp genoeg. Vanaf het begin waren we niet vast genoeg aan de bal. We probeerden niet genoeg de ruimtes te bespelen. Daardoor lieten we Utrecht in leven. Dan verlies je hier.”

Na het doelpunt van Van de Streek geloofde Dumfries nog wel in een goede afloop. „Door enkele momenten verliezen we deze wedstrijd. Het sleutelmoment was denk ik de rode kaart van Viergever. Ze doen het allebei niet expres, ze waren twee keer te laat”, aldus de rechtsback. „Met negen man probeerden we nog iets te forceren en we hoopten dat ergens nog een balletje goed zou vallen. Helaas pakte het niet zo uit. Deze wedstrijd hoeven we van mij niet direct te vergeten, we moeten er vooral ook van leren. We moeten niet in de war raken en als team dicht bij elkaar blijven.”