Sport/Wielrennen
1022727927
Wielrennen

Wilco Kelderman en Sam Oomen troeven Sunweb in Giro

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman

Wielerploeg Sunweb gaat met drie Nederlanders naar de Ronde van Italië, die zaterdag begint op Sicilië. Wilco Kelderman en Sam Oomen zijn de kopmannen in de Giro, Martijn Tusveld gaat mee om ze te assisteren. „We gaan naar Italië met twee doelen: een goed klassement en ritzeges boeken”, zegt ploegleider Luke Roberts.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman

De Australiër Michael Matthews, bezig aan zijn laatste maanden bij Sunweb voordat hij overstapt naar Mitchelton-Scott, moet voor dagsucces gaan zorgen. De Sunweb-ploeg bestaat verder uit de Australiërs Chris Hamilton en Jai Hindley, Nico Denz uit Duitsland en de Amerikaan Chad Haga. Hij neemt de plek in van de oorspronkelijk voor de Giro aangewezen Deen Casper Pedersen, die de afgelopen weken al de Tour de France reed.

’Geweldig seizoen en Tour’

„Na een succesvolle herstart van het seizoen, met een geweldige Tour, is de motivatie binnen de ploeg heel groot”, zegt Roberts. „De jongens willen dat succes graag doorzetten in Italië.”

Sunweb ging zonder uitgesproken kopman naar de Tour, maar boekte drie ritzeges met de Zwitser Marc Hirschi en de Deen Sørgen Kragh Andersen (twee). Hirschi is woensdag de kopman in de Waalse Pijl en zondag ook in Luik-Bastenaken-Luik, samen met de Belg Tiesj Benoot.

De Giro zou aanvankelijk in mei worden verreden, maar moest als gevolg van het coronavirus maanden worden verplaatst. De start is niet zoals gepland in Hongarije, maar op Sicilië. De deelnemers beginnen daar met een individuele tijdrit over 15,1 kilometer.

Kelderman en Oomen zijn net als Matthews bezig aan hun laatste maanden bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. Kelderman gaat naar Bora-hansgrohe, Oomen stapt over naar Jumbo-Visma.

Weening op 39-jarige leeftijd naar Giro

Pieter Weening moet Vincenzo Nibali aan succes in de Ronde van Italië helpen. De 39-jarige Nederlander is door zijn ploeg Trek-Segafredo opgenomen in de formatie voor de Giro.

Weening startte vijfmaal eerder in de Ronde van Italië en schreef twee etappes op zijn naam. Nibali won de Giro in 2013 en 2016. De Fransman Julien Bernard en Italianen Gianluca Brambilla, Giulio Ciccone, Nicola Conci, Jacopo Mosca en Antonio Nibali completeren de ploeg van Trek-Segafredo. Ciccone testte eerder positief op corona.

De Ronde van Italië start zaterdag met een tijdrit over ruim 15 kilometer op het eiland Sicilië.