Sport/Voetbal
1026444599
Voetbal

Eredivisie start definitief met pikant duel FC Utrecht-AZ

Myron Boadu en Calvin Stengs van AZ

Myron Boadu en Calvin Stengs van AZ

ZEIST - Het nieuwe voetbalseizoen in de Eredivisie start definitief op zaterdag 12 september met de wedstrijd FC Utrecht-AZ, oftewel het ’Duel der Gedupeerden’. De wedstrijd in De Galgenwaard begint om 16.30 uur, een nieuw aanvangstijdstip op zaterdag.

Myron Boadu en Calvin Stengs van AZ

Myron Boadu en Calvin Stengs van AZ

De KNVB presenteerde eerder deze week het concept-speelprogramma. De clubs konden daarna nog verzoeken voor wijzigingen doorgeven. Het heeft geleid tot enkele veranderingen qua data en tijden, aldus de voetbalbond. Gedurende het seizoen wordt een aantal keer bekeken of het competitieprogramma aangepast moet worden vanwege mogelijke verplichtingen van de Nederlandse clubs in de Champions League en Europa League.

Feyenoord speelt op 12 september ’s avonds uit tegen PEC Zwolle (aftrap 20.00 uur), Ajax en PSV komen zondag in actie. De Amsterdammer spelen vanaf 14.30 uur op Het Kasteel tegen Sparta Rotterdam, PSV neemt het vanaf 16.45 uur op tegen FC Groningen.

AZ komt eind augustus al in actie in de tweede voorronde van de Champions League. Het eerste duel is op 25 of 26 augustus. Het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau in Nederland, begint op vrijdag 28 augustus.

FC Groningen heeft na de presentatie van het conceptschema protest aangetekend bij de KNVB, omdat de noorderlingen hun eerste twee thuiswedstrijden tegen PSV en Ajax (4 oktober) spelen. Groningen baalt er vooral van dat nu heel wat seizoenkaarthouders deze topduels moeten missen. In de eerste fase van het seizoen mogen de clubs slechts een beperkt aantal fans toelaten in hun stadions.

„We hebben alle middelen aangegrepen om bij de KNVB voor elkaar te krijgen dat één van de twee topwedstrijden later in de eerste seizoenshelft op het programma zou komen te staan”, zegt algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen. „We hebben helaas alleen begrip gevonden, maar geen succes geboekt. Volgens de KNVB was het niet mogelijk het programma aan te passen, omdat men per se alle topwedstrijden in de tweede seizoenshelft wilde programmeren. Dat snappen we, maar het treft onze supporters nu in onze ogen onredelijk hard en dat is moeilijk verteerbaar.”

Bekijk hier het competitieschema voor het seizoen 2020/2021.