Nieuws/Sport
1026942946
Sport

Volleyballers dit jaar tóch actief in de Nations League: ’Fantastisch om terug te zijn’

Bondscoach Roberto Piazza.

Bondscoach Roberto Piazza.

Amsterdam - De Nederlandse volleybalmannen krijgen dit jaar de kans zich te onderscheiden in de Volleybal Nations League. Het team van bondscoach Roberto Piazza neemt in de jaarlijkse intercontinentale landencompetitie van wereldvolleybalbond FIVB de plaats in van China, dat zich terugtrok.

Bondscoach Roberto Piazza.

Bondscoach Roberto Piazza.

„Het is een geweldige kans”, zo reageert Piazza via de Nederlandse volleybalbond. „Fantastisch om weer terug te zijn op het hoogste niveau. Als we als team willen verbeteren, moeten we tegen de beste teams in de wereld spelen. En dat kan in de Volleyball Nations League. Veel spelers hebben dit seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt, nu is de volgende stap om dit met het team te gaan doen.”

Technisch directeur Joop Alberda is eveneens zeer content. „Dit biedt de spelers van Oranje een heel nieuw perspectief, deelnemen aan het hoogste toernooi voor landenteams. Doordat ze tegen de beste teams ter wereld spelen, zullen ze in niveau alleen maar kunnen groeien. Er is een grote kans om te kunnen stijgen op de wereldranglijst, wat een betere uitgangspositie voor de kwalificatie van wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen tot gevolg heeft.”

Zestien beste landen van de wereld

Aan de Nations League doen de beste zestien landen ter wereld mee. Nederland staat nu op de zestiende plaats, maar kwam de laatste jaren niet in aanmerking voor deelname en moest zich tevreden stellen met een plekje in de minder aantrekkelijke European League.

Vanwege het coronavirus besloot de FIVB dit jaar alle wedstrijden in één periode af te werken. Dat gebeurt van 28 mei tot en met 27 juni in Rimini in Italië. Omdat er dit jaar eveneens vanwege corona geen promotie- en degradatieregeling is, is Oranje ook in 2022 verzekerd van deelname.

Oranje won de voorloper van de Nations League, de World League, in 1996 onder leiding van coach Joop Alberda. In 1990 werd de zilveren medaille veroverd, in 1998 de bronzen.