Nieuws/Sport
1027571
Sport

Arnhemmers in eigen huis onderuit tegen Zulte Waregem

Frustrerende avond voor Vitesse

De emoties liepen hoog op in de Gelredome.

De emoties liepen hoog op in de Gelredome.

Ook het vierde duel in de Europa League heeft Vitesse geen zege opgeleverd. 

De emoties liepen hoog op in de Gelredome.

De emoties liepen hoog op in de Gelredome.

Na verliespartijen tegen OGC Nice en Lazio Roma en het gelijkspel van twee weken terug bij Zulte Waregem, had donderdag in Arnhem moeten gebeuren, mar in de Gelredome werd uiteindelijk met 0-2 verloren van de Belgische concurrent om de derde plaats. 

Vitesse staat na vier duels laatste met 1 punt. Zulte bezet de derde plek met een totaal van vier, terwijl Lazio (12) en Nice (6) ver buiten bereik zijn.

De ploeg van Henk Fraser speelde geen sprankelende wedstrijd, maar had ook de nodige pech. Twee goals werden afgekeurd en Alexander Büttner moest vlak na rust met een gemakkelijk gegeven rode kaart naar de kant.

Lees ook op telesport.nl: - Fraser: 'We gaan de wereld over ons heen krijgen, en terecht'

De avond begon nog mooi. De Vitesse-fans eerden in de openingsfase van het duel de woensdag overleden Abubakari Yakubu, maar precies op het moment dat Arnhemse aanhang in de tweede minuut begon te klappen, scoorde Zulte Waregem. 

De treffer kwam tot stand na een opeenstapeling van fouten. Marvin Baudry kon na een corner van ver voorbij de tweede paal geheel vrij inkoppen. De verdediger deponeerde de bal vlak voor Remko Pasveer, maar vanwege de mêlee aan spelers voor de doelman slaagde die er niet in om adequaat op te treden: 0-1.

Mason Mount gaat neer.

Mason Mount gaat neer.

In de negende minuut ontsnapte Vitesse, tot opluchting van het thuispubliek, aan een tweede vroege tegentreffer, toen oud-speler Onur Kaya een vrije trap van net buiten het strafschopgebied tegen de paal pegelde.

Een penalty had de Arnhemmers terug in de wedstrijd kunnen helpen, maar scheidsrechter Yevhen Aranovskiy uit Oekraïne gaf in de 19e minuut na een tackle van Davy De Fauw op Mason Mount een vrije trap aan Zulte Waregem in plaats van een strafschop aan de thuisploeg.

Rode kaarten

De arbiter speelde drie minuten later opnieuw een negatieve rol toen hij Kingsley Madu van de Belgische gasten met twee keer geel naar de kant stuurde. Vooral de tweede kaart, na stevig - maar fair - instappen, was makkelijk gegeven.

Alexander Büttner krijgt rood.

Alexander Büttner krijgt rood.

Vlak na de rust deed Aranovskiy hetzelfde bij Büttner, die hij na een onschuldig voorval - en hevige protesten van de Belgen - met een tweede prent naar de kleedkamer stuurde. 

Afgekeurd

Op dat moment stond het nog 0-1, aangezien een leep boogballetje van Mount en een kopbal van Milot Rashica op de lat belandden. Mount leek Vitesse na een klein uur spelen op gelijke hoogte te brengen, maar het doelpunt van de huurling van Chelsea werd afgekeurd, omdat Thomas Bruns in de lijn van het schot en buitenspel stond.

Alexander Büttner krijgt rood.

Alexander Büttner krijgt rood.

Diezelfde Bruns zag in de 72e minuut ook een treffer worden afgekeurd. De middenvelder zou een duwtje hebben uitgedeeld, al leken zelfs de spelers van Zulte daar niet van overtuigd. Ondanks het ontbreken van enige vorm van protest besloot Aranovskiy de goal te annuleren. 

Uitgerekend Kaya had de uitploeg twee minuten daarvoor al op 0-2 gezet. De in Arnhem opgeleide Belg klopte Vitesse Pasveer met een goed gemikt schot van afstand en verzorgde zo de voor de Arnhemmers zeer teleurstellende eindstand, want tegen Zulte had het moeten gebeuren. Nice en Lazio zijn normaal gespropken een maatje te groot.

Door de nederlaag van Vitesse staat Nederland dit seizoen na 20 Europese duels nog altijd maar twee zeges. Beide werden verzorgd door FC Utrecht, dat in de voorronde won van FC Valletta en Zenit Sint-Petersburg.

Uitslagen Groep K

Lazio Roma - OGC Nice 1-0 Vitesse - Zulte Waregem  0 - 2