Sport/Voetbal
1028322360
Voetbal

UEFA gooit bom

’Real Madrid, Manchester City en Chelsea per direct uit Champions League’

Een poster met Real Madrid en de Champions League. Worden ze er per direct uitgenomen?

Een poster met Real Madrid en de Champions League. Worden ze er per direct uitgenomen?

MONTREUX - Real Madrid, Chelsea en Manchester City zullen waarschijnlijk per direct uit de Champions League worden gezet vanwege hun betrokkenheid bij de oprichting van een afgescheiden Super League. „Dat verwacht ik”, gaf UEFA-bestuurslid Jesper Møller, tevens voorzitter van de Deense voetbalbond, te kennen.

Een poster met Real Madrid en de Champions League. Worden ze er per direct uitgenomen?

Een poster met Real Madrid en de Champions League. Worden ze er per direct uitgenomen?

De drie clubs hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Real Madrid speelt op 27 april de eerste wedstrijd thuis tegen Chelsea en Paris Saint-Germain ontvangt een dag later Manchester City. De returns zijn de week daarop.

Eerder op de dag had UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin na een vergadering in Montreux al gezegd dat hij zo snel mogelijk sancties wil opleggen aan de twaalf clubs die zich in de nacht van zondag op maandag als ’founders’ van de Super League hebben gepresenteerd.

Europa League

Møller zei bij de Deense omroep DR dat de UEFA vrijdag de beslissing zal nemen. „Dan hebben we een buitengewone bestuursvergadering. Deze drie clubs zullen moeten vertrekken. Daarna bekijken we hoe we het seizoen in de Champions League gaan afronden.”

Paris Saint-Germain is de enige club die nog wél in de Champions League zit, maar niet bij de ’Super League-clubs’ hoort. Van de vier clubs die vorige week werden geëlimineerd in de kwartfinales, horen Bayern München, Borussia Dortmund en FC Porto daar niet bij. Mocht de UEFA de uitgeschakelde clubs toch weer bij de Champions League willen betrekken, dan blijven er dus vier ’non-Super League-clubs’ over.

Ook Manchester United en Arsenal zouden op korte termijn getroffen kunnen worden door een Europese uitsluiting. Beide Engelse clubs hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Europa League. ManUnited begint volgende week donderdag thuis tegen AS Roma en Arsenal speelt in Spanje tegen Villarreal. De returns zijn een week later.

Andere Europese topclubs

De andere Europese topclubs die zich aan de Super League hebben verbonden doen dit seizoen aan de Europese clubtoernooien niet meer mee. Het gaat om AC Milan, Atletico Madrid, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool en Tottenham Hotspur.

Logo Champions League

Logo Champions League

In het gezamenlijke persbericht dat de twaalf Europese topclubs even na middernacht naar buiten brachten wordt de hoop nog uitgesproken dat er constructief kan worden samengewerkt met de UEFA en de FIFA. De kans daarop lijkt echter zeer klein gezien de boze reacties maandag van de internationale voetbalautoriteiten.

De twaalf ’founders’ willen ook actief blijven in de nationale competities. Als het echter aan de UEFA ligt, worden de twaalf clubs verbannen uit hun eigen liga’s en zullen de spelers die gaan uitkomen in de Super League niet langer gerechtigd zijn om voor nationale teams actief te zijn, bijvoorbeeld op een EK of WK.

De regeringen in Spanje, Italië en Engeland zien niets in de plannen. De twaalf betrokken clubs hoeven daarom in eigen land op geen enkele steun te rekenen voor hun revolutionaire competitie. „We volgen het debat rond dit project op de voet”, zei de Italiaanse premier Mario Draghi, zelf fan van AS Roma. „De regering ondersteunt krachtig de standpunten van de Italiaanse en Europese voetbalautoriteiten om de nationale competities, de waarden en de sociale functie van sport te behouden.”

Spoedberaad in Spanje

De minister van sport in Spanje hield maandag spoedberaad met kopstukken van de Spaanse voetbalbond, La Liga en de drie betrokken clubs Real Madrid, FC Barcelona en Atletico Madrid. „We ondersteunen de Super League niet”, liet de regering na afloop weten. Het kabinet voegde er nog wel aan toe dat de voorzitters van de drie clubs open leken te staan voor een dialoog over de heikele kwestie.

Eerder veroordeelde de Britse premier Boris Johnson de plannen scherp. „Dit raakt het nationale voetbal in het hart. De betrokken clubs moeten verantwoording afleggen aan hun fans en de hele voetbalgemeenschap voordat ze verdere stappen nemen. De plannen voor een Europese Super League zijn heel schadelijk en wij steunen de voetbalautoriteiten bij het nemen van actie.”

Ook Prins William deelt de zorgen van de fans in Engeland. „Dit kan veel schade opleveren voor het door ons allen zo geliefde voetbalspel”, aldus de kleinzoon van koningin Elizabeth. Hij is erevoorzitter van de FA.

„De hele internationale voetballerij moet in deze moeilijke tijd meer dan ooit worden gesteund”, aldus William. „De clubs hebben dat allemaal nodig, van de absolute top tot in de laagste klassen. Fair Play en samenwerking moet daarbij voorop staan. Dit is niet de juiste weg.”