Sport/Schaatsen
1033077395
Schaatsen

Rijpma-de Jong troeft Schouten af

NK Afstanden: Goud voor Kok op 500 meter

Femke Kok wint de tweede 500 meter.

Femke Kok wint de tweede 500 meter.

Femke Kok is voor de tweede keer Nederlands kampioen op de 500 meter geworden. De 22-jarige schaatsster van Reggeborgh bleef concurrente en titelverdedigster Jutta Leerdam in het klassement over twee races voor. Michelle de Jong pakte het brons.

Femke Kok wint de tweede 500 meter.

Femke Kok wint de tweede 500 meter.

Leerdam won de tweede 500 meter. Met 37,53 hield ze Marrit Fledderus van zich af en stelde ze het WK-ticket zeker. Kok kwam in de laatste rit tegen ploeggenote De Jong tot 37,64 en werd tweede. De Jong kwam tot 37,74, de derde tijd.

In de kwalificatie voor de WK afstanden gingen de tickets naar de drie rijdsters die de snelste 500 meter hadden neergezet. Naast Kok (37,48) zijn dat Leerdam (37,53) en De Jong (37,65). Zij komen op de 500 meter in actie op de WK afstanden die worden verreden van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen.

„Ik wist dat ik het gat had geslagen op de eerste 500 meter en ben blij dat het genoeg was”, zei Kok bij de NOS. „Ik moest nog voluit op de tweede 500 meter, want je weet dat Jutta super hard kan. En je kan ook fouten maken, je weet het nooit. Ik reed nu de laatste bocht een beetje te voorzichtig. Maar voor nu is het oké.”

Rijpma-de Jong houdt Schouten achter zich

Antoinette Rijpma-de Jong troefde olympisch kampioene Irene Schouten af op de 3000 meter. De 27-jarige schaatsster van Jumbo-Visma won in 3.58,48 en bleef Joy Beune (Team IKO) en Schouten (Team AH-Zaanlander) nipt voor.

Beune ging in de rit tegen Rijpma-de Jong hard van start en nam een voorsprong. Rijpma-de Jong, de regerend wereldkampioene op de 3000 meter, kwam met de laatste binnenbocht echter langszij en bleef haar voormalig ploeggenote nipt voor. Beune kwam tot 3.58,65. Marijke Groenewoud beet zich daarna met 4.02,86 stuk op die tijden.

Antoinette Rijpma-de Jong na haar veroverde titel op de 3000 meter.

Antoinette Rijpma-de Jong na haar veroverde titel op de 3000 meter.

Schouten kwam in de laatste rit tegen Sanne in ’t Hof niet in de buurt van de tijd van Rijpma-de Jong. Ze moest in de laatste ronde alles eruithalen om haar tegenstander voor te blijven. Met een uiterste krachtsinspanning bleef ze met 4.02,83 net onder de tijd van ploeggenote Groenewoud en kan ze rekenen op een startbewijs voor de WK afstanden.

Voor Schouten was het de eerste langebaanwedstrijd sinds de wereldbekerwedstrijden in Calgary in december. Ze sloeg de NK Allround en daarmee ook de EK Allround over. De drievoudig olympisch kampioene veroverde wel op 1 januari voor de zevende keer op rij de titel bij het NK marathon op kunstijs.

’Tikkie harder’

Rijpma-de Jong had een dag eerder de nationale titel op de 1500 meter gepakt, maar was toen niet tevreden over haar rit. Nu wel. „Ik probeerde technisch beter te rijden dan gisteren”, zei de Friezin bij de NOS. „Joy ging best hard van start en reed goed door. Ik wist dat ik me niet gek moest laten maken en rustig moest blijven. Dan rijd je ook vlakker. Zo moet het straks op het WK ook, maar dan nog een tikkie harder.”

De schaatsster van Jumbo-Visma was trots op haar tweede titel van deze NK afstanden. „Ik ben op deze nog trotser. Ik probeerde nu alles wat ik toen fout deed te verbeteren.” Rijpma-de Jong had ook verwacht dat Schouten sneller zou zijn. „Je weet het nooit. Ik had gisteren ook een slechte race.”