Sport/Wielrennen
1034329666
Wielrennen

Giro d’Italia begint 3 oktober op Sicilië

Tourstart in Denemarken verschuift naar 2022

De kans is aanzienlijk dat de Tour de France in 2022 start in Denemarken

De kans is aanzienlijk dat de Tour de France in 2022 start in Denemarken

De kans is groot dat de start van de Ronde van Frankrijk in 2021 toch niet in Denemarken plaatsvindt.

De kans is aanzienlijk dat de Tour de France in 2022 start in Denemarken

De kans is aanzienlijk dat de Tour de France in 2022 start in Denemarken

De burgemeester van hoofdstad Kopenhagen bevestigt dat er gesprekken gaande zijn met Tourorganisatie ASO om het Grand Départ in Denemarken te verschuiven naar 2022, inclusief een aantal etappes. „Het is waarschijnlijk dat de start van de Tour in Denemarken met een jaar wordt verplaatst”, zei Frank Jensen vrijdag op enkele tv-stations.

De Franse krant Le Télégramme meldde donderdag al dat Bretagne de start van de Tour in 2021 mogelijk overneemt van Denemarken. ASO zou de Franse regio, waar vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault vandaan komt, hebben gevraagd een soort Plan B op te stellen voor het geval dat Denemarken de Tourstart van 2021 teruggeeft.

De start van de Ronde van Frankrijk in 2021 staat in Denemarken al geruime tijd ter discussie. Dat komt vooral door het uitstel van het EK voetbal, dat naar de zomer van 2021 is verplaatst. In Denemarken worden vier EK-duels gespeeld, waarvan de laatste op 28 juni in Kopenhagen staat gepland. Op 2 juli zou daarna de Tour dan moeten beginnen in Kopenhagen. ASO wil de Tourstart echter een week naar voren halen om het slotweekeinde niet te laten samenvallen met het begin van de ook al uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. De Deense autoriteiten echter zullen met een dergelijk scenario vermoedelijk niet akkoord gaan.

Giro begint op Sicilië

De Ronde van Italië begint op 3 oktober met een individuele tijdrit van 16 kilometer op Sicilië. In de derde rit ligt de finish op de top van de vulkaan Etna. In totaal worden vier etappes afgewerkt op het Zuid-Italiaanse eiland, meldt de organisatie.

Het is de negende keer dat het zogeheten Grande Partenza plaatsheeft op Sicilië. De laatste keer was in 2008. De Giro duurt dit jaar van 3 tot en met 25 oktober en is vanwege de coronapandemie verzet naar het najaar. De 103e editie zou aanvankelijk op 9 mei beginnen met een individuele tijdrit door de Hongaarse stad Boedapest, maar door de uitbraak van Covid-19 kon dat niet doorgaan.

De Giro opent met een rit tegen de klok tussen Monreale en Palermo. De tweede etappe gaat over 150 kilometer van Alacamo naar Agrigento. De derde begint in Enna en voert het peloton na 150 kilometer via een nieuwe beklimming aan de noordzijde naar de Etna op 1775 meter hoogte. De vierde etappe telt 138 kilometer met start in Catania en aankomst in Villafanca Tirrena en is geschikt voor de sprinters.

De vijfde etappe is op het vasteland van Italië, maar het routeschema is nog niet bekend. Vorige maand meldde de organisatie nog dat publiek welkom zou zijn bij de herstart op Sicilië, maar in het perscommuniqué van vrijdag wordt daar niet over gerept. De organisatie meldt vooral dat de Giro het toerisme en het fietsen moet stimuleren op het eiland.

De startlijst van de Giro is nog verre van compleet. Wel is bekend dat de Ecuadoriaanse winnaar van vorig jaar, Richard Carapaz (Ineos), opnieuw voor de eindzege gaat. Wilco Kelderman en Sam Oomen rijden namens Sunweb. Jumbo-Visma speelt sprinter Dylan Groenewegen uit.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd