Nieuws/Sport
103555435
Sport

IOC maakt vaccinatie niet verplicht voor de Spelen: ’Het is één van de middelen’

De olympische ringen

De olympische ringen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het standpunt over vaccinatie van atleten tegen het coronavirus voorafgaand aan de Olympische Spelen van Tokio genuanceerd. „Het is een middel om te komen tot een veilig en verantwoord evenement. Maar we hebben meer in onze gereedschapskist zitten.”

De olympische ringen

De olympische ringen

Opnieuw zei het IOC dat een vaccinatie niet verplicht wordt gesteld om deel te nemen. Wel onderstreepte de instantie het zoveel mogelijk te stimuleren dat deelnemers, coaches en andere betrokkenen voor hun vertrek zijn ingeënt in hun eigen land.

Woensdag vergadert het IOC over de wijze waarop Tokio georganiseerd moet worden. Vermoedelijk worden stevige voorwaarden gesteld aan, niet gevaccineerde, deelnemers met betrekking tot quarantaine en dagelijkse controles op het virus.

Veel olympische organisaties, zoals het Nederlands Olympisch Comité, willen niet eens dat atleten voorrang krijgen op vaccinaties boven risicogroepen.

Volgens Denis Masseglia, voorzitter van het nationaal olympisch comité van Frankrijk, is het voor het IOC juridisch niet mogelijk vaccinatie verplicht te stellen.