Sport/Olympische Spelen
1036996399
Olympische Spelen

Weer goud Sanne Voets op Paralympische Spelen

Sanne Voets

Sanne Voets

Dressuurruiter Sanne Voets heeft bij de Paralympische Spelen in Tokio met haar paard Demantur RS2 N.O.P. goud veroverd in de kür op muziek. Het is de tweede gouden medaille in Japan voor Voets, die eerder ook de individuele dressuurtest won en zilver pakte met de Nederlandse dressuurequipe. Frank Hosmar veroverde in zijn klasse zilver.

Sanne Voets

Sanne Voets

Voets prolongeerde de titel die ze in 2016 in Rio de Janeiro behaalde. Ze kwam in de kür op muziek tot een score van 82 procent en was daarmee duidelijker beter dan de Zweedse Louise Etzner Jakobsson (75,9 procent) en de Belgische Manon Claeys (75,6 procent).

Voets was heel blij met haar kür. "Alles viel op zijn plek op het juiste moment, dat is heel bijzonder. Er moet zo veel kloppen om het zo tot een goed einde te kunnen brengen." De 34-jarige amazone komt uit in klasse IV; in klasse I zitten de sporters met de zwaarste handicaps en in klasse V de atleten met kleine beperkingen. De Rosmalense amazone is regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen in haar klasse.

Op muziek van de band HAEVN kwam ze tot een hoge score van 82 procent. "Het is in ieder geval een persoonlijk record en een Nederlands record. Deze had voor mij de meeste lading, omdat ik deze medaille vijf jaar geleden ook gewonnen had en nu wilde verdedigen. Dit is ook het onderdeel waarin je het meeste van jezelf kwijt kan en het meeste zelf te bepalen hebt."

Voets met haar ploeggenoten

Voets met haar ploeggenoten

Hosmar reed met zijn paard Alphaville N.O.P. naar zilver in de vrije kür. Hij kwam in zijn klasse (V) tot 80,2 procent en moest daarmee alleen de Belgische Michèle George voor laten. Zij had met 80,5 procent een iets hogere score.

Rixt van der Horst kon niet meer in actie komen op de kür op muziek. Haar paard Findsley N.O.P. had zich verstapt en was niet fit genoeg om deel te kunnen nemen.