Nieuws/Sport
10394
Sport

Panathinaikos geen partij voor piepjonge Ajacieden

Kenny Tete kan zijn geluk niet op na zijn 2-0.

Kenny Tete kan zijn geluk niet op na zijn 2-0.

Ajax heeft ook zijn derde groepswedstrijd in de Europa League winnend afgesloten. Na de zeges op Standard Luik (1-0) en Celta de Vigo (3-2) was de ploeg van Peter Bosz ook te sterk voor Panathinaikos: 2-0. De Amsterdammers zijn nu zeker van groepswinst.

Kenny Tete kan zijn geluk niet op na zijn 2-0.

Kenny Tete kan zijn geluk niet op na zijn 2-0.

Op doelman André Onana, linksbuiten Amin Younes en aanvoerder Lasse Schöne na gaf Bosz de reservespelers en aanstormende talenten een kans in de Ajax-basis. Zo verschenen onder meer centrale verdediger Matthijs de Ligt en de middenvelders Donny van de Beek en Abdelhak Nouri aan de aftrap. Tot veel gevaar en grote kansen leidde dat voor rust niet. Heiko Westermann was in de openingsfase gevaarlijk met een kopbal die voorlangs ging.

Botsing

Halverwege de eerste helft gaf Westermann aan de zijlijn een zwakke pass, die onderschept werd en waarna Victor Ibarbo vrij baan had richting Onana. Het was aan het lange treuzelen van de spits te danken dat de Amsterdammers niet op achterstand kwamen, want Ibarbo nam de bal niet lekker mee en trof de paal. In zijn poging Ibarbo van scoren af te houden botste Westermann op Onana, maar de schade bij de goalie viel gelukkig mee.

Kort voor rust zette Schöne Ajax uit een dood spelmoment op het goede spoor richting de overwinning. Net als afgelopen zondag tegen NEC trof de Deen doel met een zwabberend afstandsschot. Deed Schöne dat tegen de Nijmegenaren vanuit een spelsituatie, tegen Panathinaikos verkeek doelman Luke Steele zich op een vrije trap.

Aanvoerder

In de tweede helft had Ajax geen problemen meer met de Griekse opponent, die door de nederlaag uitgeschakeld is. Kenny Tete (die ook in de basis was begonnen) zette met een vlammend afstandsschot de 2-0 op het scorebord, en nadat Schöne even later werd gewisseld kreeg de rechtsback zelfs de aanvoerdersband om geschoven. Twee geweldige opstekers voor de rechtsback, die vorig seizoen een ijzersterk jaar kende maar dit seizoen Joël Veltman voor zich moet dulden.

Bosz bracht vervolgens met Pelle Clement en Frenkie de Jong nog eens twee verse, jonge krachten, waardoor de gemiddelde leeftijd bij Ajax (ondanks de aanwezigheid van de 33-jarige Westermann) op 20 jaar en acht maanden kwam. Via Van de Beek en Mateo Cassierra kwamen de Amsterdammers nog wel dicht in de buurt bij een derde goal, maar die kwam er uiteindelijk niet meer.