Sport/Wielrennen
1043306893
Wielrennen

Wereldkampioen Lavreysen geklopt in finale

Hoogland superieur naar Europees goud

Jeffrey Hoogland is niet te kloppen.

Jeffrey Hoogland is niet te kloppen.

De Nederlander Jeffrey Hoogland heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen zijn titel geprolongeerd op het onderdeel sprint.

Jeffrey Hoogland is niet te kloppen.

Jeffrey Hoogland is niet te kloppen.

In de finale rekende Hoogland af met zijn landgenoot en goede vriend Harrie Lavreysen. In beide heats bleek de bijzonder explosieve baanwielrenner uit Nijverdal net wat beter dan Lavreysen. Het tweetal, met Matthijs Büchli en Roy van den Berg al winnaars op het onderdeel teamsprint, zijn al een aantal jaren sueperieur op de sprint.

Beide Nederlanders hadden zich eerder op de dag eenvoudig voor de eindstrijd geplaatst. Hoogland was in twee heats te sterk voor de Rus Denis Dmitriev. Lavreysen, de regerend wereldkampioen, klopte de Pool Mateusz Rudyk. Ook hij had aan twee heats genoeg. In maart klopte Lavreysen Hoogland in de finale van de WK. Op de Europese Spelen in Minsk ging de titel naar Hoogland.

Hoogland gaat Lavreysen voor.

Hoogland gaat Lavreysen voor.

In Apeldoorn was de regerend Europees kampioen opnieuw de snelste. In de eerste heat ging Hoogland van kop af de sprint aan en wist hij een kleine marge te houden met Lavreysen. In de tweede heat wist hij zijn tegenstander te verrassen met een aanval in de voorlaatste ronde en hield hij die voorsprong vast.