Sport/Voetbal
1043824577
Voetbal

Advocaat geeft Utrecht kans in rechtszaak: ’Vooral in bekerfinale’

De afloop van het seizoen is zuur voor de spelers van FC Utrecht.

De afloop van het seizoen is zuur voor de spelers van FC Utrecht.

AMSTERDAM - Advocaat Christian Visser sluit niet uit dat de voorzieningenrechter FC Utrecht in het gelijk stelt in de zaak die de eredivisionist tegen de KNVB gaat aanspannen. „De rechter zal kijken of er in strijd met de reglementen is gehandeld”, zegt hij. „En of het een redelijk besluit was. En dat is nog maar de vraag.”

De afloop van het seizoen is zuur voor de spelers van FC Utrecht.

De afloop van het seizoen is zuur voor de spelers van FC Utrecht.

FC Utrecht grijpt op twee fronten naast een Europees ticket in een seizoen dat vanwege de uitbraak van het coronavirus niet meer wordt uitgespeeld. Er komt geen bekerfinale tegen Feyenoord. FC Utrecht staat op de ranglijst van de Eredivisie drie punten achter op Willem II, maar heeft een duel minder gespeeld en een beter doelsaldo dan de nummer 5 uit Tilburg, die wel Europa in mag.

Pikant

„Vooral met die bekerfinale hebben ze een kans”, zegt Visser. „De KNVB beëindigt het bekertoernooi en geeft het bijbehorende ticket zomaar aan de nummer 3 van de ranglijst. Dat is pikant genoeg Feyenoord, die andere bekerfinalist. De KNVB kijkt met de verdeling van de Europese tickets naar de ranglijst. Dat doen ze ook met de verdeling van de televisiegelden. Maar dat de bekerfinale bij een stand van 0-0 moet beginnen, dat telt kennelijk niet. Die bekercompetitie schrappen ze zomaar even.”

Visser behandelt veel voetbalgerelateerde zaken en twittert onder de naam ’voetbaladvocaat.’ Hij vindt het tweede punt van FC Utrecht minder sterk. „FC Utrecht passeert Willem II op de ranglijst als het de inhaalwedstrijd tegen Ajax wint. Maar de rechter zal ook zien dat Willem II nu een beter puntengemiddelde heeft. Maar het speelt toch mee. Dit komt nog bovenop dat hele verhaal met de bekerfinale.”

AZ kansloos

AZ beraadt zich nog over een mogelijke gang naar de rechter. „Maar wat willen ze aanvechten?”, vraagt Visser zich af. „Ze hebben een slechter doelsaldo dan koploper Ajax en de competitie wordt bij een gelijke stand nu eenmaal op doelsaldo beslist. Kansloos dus, lijkt me.”

Dan voorziet Visser nog betere kansen voor SC Cambuur en De Graafschap, de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie. „Als ik Cambuur was, zou ik een databureau in de arm nemen. Ik schat de kans op 98 procent dat die club was gepromoveerd als het seizoen was uitgespeeld. RKC kon degradatie nauwelijks meer ontlopen in de Eredivisie en ook voor ADO Den Haag was het erg lastig geworden.”