Sport/Autosport
1046240083
Autosport

Toestand ex-Formule 1-coureur Zanardi stabiel, maar blijft kritiek

Alessandro Zanardi.

Alessandro Zanardi.

SIENA - De Italiaanse handbiker Alex Zanardi ligt aan de beademing op de intensive care van een ziekenhuis in Siena. Zijn toestand is stabiel, maar blijft kritiek, zo meldde het ziekenhuis zaterdagochtend in een verklaring.

Alessandro Zanardi.

Alessandro Zanardi.

„De operatie verliep zoals die moest gaan, maar Alex was er echt slecht aan toe”, zegt Giuseppe Oliveri, de neurochirurg die vrijdag een operatie van drie uur uitvoerde aan het gezicht en de hersenen van Zanardi. „De situatie is zeer ernstig, wat betekent dat hij kan overlijden. Ik kan niet voorspellen hoe het morgen, over een week of over twee weken gaat. In zulke gevallen kunnen in de loop van de tijd kleine verbeteringen zichtbaar zijn, maar het kan ook ineens slechter gaan.”

Zanardi (53) botste vrijdag met zijn handbike op een vrachtwagen. Naar verluidt was de voormalige Formule 1-coureur, die in 2001 bij een crash beide benen kwijtraakte en daarna als paralympisch sporter verderging, op een steile weg op de verkeerde weghelft beland. Het ongeluk gebeurde in de buurt van de stad Pienza, in de regio Toscane. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Siena gebracht.

Zanardi reed in de jaren 90 in de Formule 1 voor Jordan, Minardi, Lotus en Williams, zonder al te veel succes. Hij werd in 1997 en 1998 wel twee keer kampioen in de CART-series.

De Italiaan wordt binnen de sportwereld gezien als een bron van inspiratie, vooral door de wijze waarop hij zich terugknokte na z’n crash op een Duits circuit in de CART-series. Beide benen moesten worden geamputeerd, maar met twee kunstbenen keerde hij terug in de autosport. Als handbiker veroverde hij vier gouden medailles bij de Paralympische Spelen van Londen 2012 en Rio 2016.

„Jij hebt nooit opgegeven en met je buitengewone krachten ben je duizenden obstakels te boven gekomen”, schreef de Italiaanse premier Giuseppe Conte op Twitter. „Kom op, Alex Zanardi, geef niet op. Heel Italië vecht met je mee.” Onder de hashtag #ForzaAlex stromen de steunbetuigingen binnen op de sociale media. Ook de Nederlandse handbiker Jetze Plat, concurrent én vriend van Zanardi, liet van zich horen. Plat belandde vorige week zelf in het ziekenhuis na een motorongeluk. Hij liep daarbij een scheurtje in een nekwervel op.