Nieuws/Sport
10473
Sport

Alkmaarders hebben volop zicht op overwintering

Weghorst loodst AZ naar tweede plaats

Wout Weghorst is blij met zijn 1-0.

Wout Weghorst is blij met zijn 1-0.

AZ leek in een kansloze positie te zitten met het oog op Europese overwintering, maar na de 1-0 overwinning bij Dundalk staat de ploeg van John van den Brom er weer een stuk beter voor.

Wout Weghorst is blij met zijn 1-0.

Wout Weghorst is blij met zijn 1-0.

Voorafgaand aan speelronde 5 in de Europa League bezetten de Alkmaarders met twee schamele puntjes nog de laatste plaats, maar de eerste goede berichten van donderdag kwamen uit Rusland. Koploper Zenit won met 2-0 van Maccabi Tel Aviv, waardoor AZ bij een zege in Ierland zomaar weer naar de tweede plaats kon springen.

Van Overeem

En dat moesten de Alkmaarders bewerkstelligen zonder Joris van Overeem. Het interview van de middenvelder met Telesport dat op de dag van de wedstrijd verscheen, deed Van den Brom besluiten om Van Overeem tot en met aanstaande zondag buiten de selectie te laten. De middenvelder was wel meegereisd naar Ierland, maar kon direct op de tribune plaats nemen.

AZ was gebaat bij een vroege voorsprong en die kwam er ook. Wout Weghorst reageerde na negen minuten attent op een vrije trap die stil viel in het strafschopgebied. De spits, die de laatste weken weer het vertrouwen krijgt van zijn trainer, schoot koel in de verre hoek raak. Met die voorsprong ging de ploeg ook rusten en in de tweede helft kwamen er genoeg mogelijkheden om de score op te voeren.

Vuist

Weghorst schoot na een knappe aanval tegen doelman Gary Rogers op, Ben Rienstra zag zijn schot na een knappe kapbeweging smoren, en Stijn Wuytens' schot in de korte hoek werd eveneens door Rogers gepareerd. Behoudens een paar vrije trappen en voorzetten die de Alkmaarse doelmond in gingen kon Dundalk geen vuist meer maken, waardoor de formatie van Van den Brom de zege over de streep trok en zo naar de tweede plaats in groep D klom.

Bij een thuiszege op het al geplaatste Zenit verzekert AZ zich over twee weken van kwalificatie voor de tweede ronde, bij een gelijkspel is de ploeg afhankelijk van het resultaat bij Maccabi tegen Dundalk, wat dan ook in een remise moet eindigen.