Sport/Voetbal
1051788188
Voetbal

Ajax-spits Sébastien Haller geniet van zijn vier goals: ’Ik kan het niet geloven’

Sébastien Haller mocht na afloop de bal houden.

Sébastien Haller mocht na afloop de bal houden.

LISSABON - Sébastien Haller maakte vier goals bij debuut in de Champions League, waarmee hij zijn club Ajax voor een groot gedeelte hielp aan de klinkende 5-1 zege op Sporting Portugal. „Ik kan het gewoon niet geloven.”

Sébastien Haller mocht na afloop de bal houden.

Sébastien Haller mocht na afloop de bal houden.

Hij vervolgt voor de camera van Ziggo Sport. „We konden ons geen betere start bedenken. Dit is lekker voor mezelf, de staf en het team. Maar dit is pas het eerste duel, we zullen zien wat er daarna gebeurt”, constateerde hij nuchter.

Even later bij RTL7 sprak hij opgetogener: „Dit was een soort van droom. Het was inderdaad mijn beste wedstrijd in mijn carrière.

Kan niet beter

„Op dit soort wedstrijden wacht je je hele leven”, vervolgde Haller. „In de eerste wedstrijd die je speelt in de Champions League scoor ik vier keer en word ik gekozen tot man van de wedstrijd. Het kan niet beter. Dit voelt echt geweldig.”

Haller vergat niet zijn ploeggenoten te bedanken. „Dankzij hen heb ik die vier doelpunten kunnen maken. Iedereen heeft hier een geweldige wedstrijd gespeeld. Nu is het tijd om even te genieten.”

Genieten van voetbal

Meerdere keren deze avond in Lissabon, bleek Antony vanaf rechts de aangever. „Niet alleen hij, maar iedereen bij ons maakt het mij zo gemakkelijker. En dan ook nog de mix van de tactiek van de trainer erbij...”

Hoe kwam het dat Ajax zo goed voor de dag kwam? „We hadden de focus en waren sterk in de duels. Ik heb er vandaag van genoten. Ik speel voor mezelf, mijn team en mijn familie. Het gaat er gewoon om dat je geniet van voetballen en dat is vandaag gelukt.”

Berghuis na ruime zege Ajax: hier doe je het voor

Steven Berghuis beleefde in Lissabon een onvergetelijk Champions League-debuut bij Ajax. Met zijn ploeg won hij met 5-1 van de Portugese kampioen en hij maakte zijn eerste doelpunt voor de Amsterdammers.

„Voor dit soort avonden doe je het natuurlijk”, reageerde hij bij RTL7. „Dit was genieten op het veld, in de Champions League tegen de kampioen van Portugal, genieten van mijn goal, van het samenspel met mijn medespelers en van Antony en Haller die fantastisch speelden.”

Berghuis maakte de 3-1 en was daar blij mee. „Natuurlijk wil je snel je eerste doelpunt maken. Het paste precies. Ryan Gravenberch speelde perfect in en mijn aanname was fantastisch. Daardoor creëerde ik mijn eigen kans. Ik keek nog even naar de keeper en besloot de korte hoek te kiezen. Dat pakte goed uit.”

Ten Hag geniet met volle teugen van Ajax en van Haller

Coach Erik ten Hag van Ajax was na afloop van de grote uitzege bij Sporting Portugal (1-5) in de Champions League trots op zijn ploeg. „Dit was een heel goede uitvoering, natuurlijk kan ik daar van genieten”, liet hij voldaan weten. „Als een ploeg zo goed een plan weet om te zetten, ja, dan is dat fantastisch om te zien. Er zaten zoveel mooie aanvallen bij. We sneden er fantastisch doorheen. Dat is zeker een compliment aan mijn ploeg.”

Ten Hag was uiteraard met name lovend over spits Sébastien Haller, die liefst vier keer scoorde. „Nee natuurlijk niet, ik had hier geen rekening mee gehouden”, lachte hij. „Dit kan niemand vooraf bedenken. Dit is een zeer uitzonderlijke prestatie en dat kunnen alleen topspelers. Het is geweldig hoe hij dit gedaan heeft. Maar dat is Haller, hij is onverstoorbaar. Hij heeft geweldige statistieken, zo ken ik hem en hij bewijst het.”

„Vier keer scoren in de Champions League is echt niet normaal”, zei Ten Hag. „Dat deed Van Basten een keer voor AC Milan. Dat gebeurt zelden. Hij is zo onverstoorbaar, ook toen we hem vorig seizoen vergaten in te schrijven bij de UEFA. Ik heb hem toen echt wel uit de put moeten praten. Maar ook toen was hij voor die omstandigheden onverstoorbaar. Nu heeft hij een iconische prestatie geleverd.”

Haller kreeg van Ten Hag een 9,5. „En Antony aanvallend ook, maar verdedigend een 5,5”, zei de trainer van Ajax. „Dat moet echt beter. Maar aanvallend was hij geweldig en ongrijpbaar. Ik ben ook na zo’n overwinning niet alleen maar positief. In de groepsfase van de Champions League moet je zes wedstrijden 90 minuten lang top en geconcentreerd zijn. En op het einde van de eerste helft zag ik toch verslapping en het begin van de tweede helft ook. Ik heb in de rust ook onze uitwedstrijd van vorig jaar tegen Atalanta aangehaald. Toen gaven we een voorsprong van 2-0 weg en werd het 2-2. Dat mag niet.”

Ten Hag nam het op voor doelman Remko Pasveer, die de geblesseerde Maarten Stekelenburg mocht vervangen en in de fout ging bij de 2-1 van Sporting. „Fouten horen er helaas bij. Maar hij leidt met een lange trap ook de 2-0 van ons in. Dat mogen we ook niet vergeten.”