Sport/WK voetbal
1052258589
WK voetbal

Japanse voetballers en fans doen reputatie eer aan: alles weer brandschoon achtergelaten

Er zal ongetwijfeld een feestje zijn gevierd in de kleedkamer van Japan na de WK-stunt tegen Duitsland, maar de spelers lieten het allemaal wel keurig en brandschoon achter, zoals we dat eigenlijk altijd zien.

De voetballers lieten zelfs papieren kraanvogels, gevouwen volgens de regels van origami (Japanse vouwkunst, red.) in de kleedkamer achter. In Japan geldt de kraanvogel als symbool van veel goede zaken zoals geluk, vrede en een lang leven.

Alles is weer spic en span!

Alles is weer spic en span!

Behalve de Japanse voetballers lieten ook de meegereisde Japanse supporters zich niet onbetuigd. Na afloop hielpen ze een handje mee om de tribunes in het Khalifa International Stadium schoon te maken.

Het is niet voor het eerst dat beelden verschijnen van Japanse voetballers en supporters die driftig aan het opruimen en schoonmaken zijn geslagen. De wereld maakte hiermee voor het eerst kennis bij het WK van 2002 dat werd georganiseerd in Japan en Zuid-Korea. Toen gingen er ook al beelden de wereld over van supporters die hun eigen troep opruimden op de plekken waar ze voetbal hadden gekeken.

Het is niet voor niks dat schoonmaakgoeroe Marie Kondo uit Japan komt.