Sport/Wielrennen
1055218272
Wielrennen

Stefan Küng verrast favoriet Filippo Ganna en prolongeert Europese titel tijdrijden

Stefan Küng

Stefan Küng

TRENTE - Stefan Küng heeft zich in het Italiaanse Trente voor het tweede jaar op rij tot Europees kampioen tijdrijden gekroond. Na een spannende driestrijd was de Zwitser zeven seconden sneller dan favoriet Filippo Ganna en veertien seconden sneller dan Remco Evenepoel, die zich tevreden moet stellen met een bronzen medaille.

Stefan Küng

Stefan Küng

Kasper Asgreen was de eerste van de favorieten die van start ging. De Deen van Deceuninck - Quick-Step zette met 25’21 een eerste richttijd neer. Maar al snel werd duidelijk dat Asgreen geen medaille zou pakken, want bij het tussenpunt na 10,5 kilometer deden Eduardo Affini en Stefan Bissegger al beter terwijl Asgreen nog onderweg was.

Niet veel later werd dit ook aan de finish bevestigd. Affini deed het twaalf tellen beter dan Asgreen, Bissegger was nog sneller en verpulverde de tijd van Asgreen. 24’52 was de nieuwe richttijd, neergezet door de Zwitser, die vorige week nog de tijdrit won in de Benelux Tour.

Driestrijd

Hierna moesten met Ganna, Küng en Evenepoel nog de toppers komen. Ganna deed aan het tussenpunt alvast een gooi naar de Europese titel. De wereldkampioen tijdrijden deed het maar liefst twaalf seconden beter dan Bissegger en niet veel later passeerde daar ook Evenepoel met een uitstekende tijd. Na 10,5 kilometer was de Belg een seconde trager dan Ganna. Küng was als laatste renner derde bij het tussenpunt. De Zwitser was bijna vier seconden trager dan de wereldkampioen. Het beloofde een razend spannende driestrijd te worden.

Ganna, die onderweg nog Tourwinnaar Tadej Pogacar voorbijstak, zette uiteindelijk een knaltijd van 24’37 neer. Een tijd waar Evenepoel uiteindelijk niet aankwam. Aan de finish was hij zeven seconden trager dan Ganna. Maar uiteindelijk was er nog Küng, die het zeven tellen beter deed dan Ganna. De Zwitser volgt zo zichzelf op als Europees kampioen tijdrijden.

Küng mikt nu op WK-titel

„Mijn tweede deel is altijd beter dan het eerste. We hadden daar ook een beetje rugwind. Het was zaak het tempo vast te houden in de bochten aan het einde.” Met de verschillen halverwege - Küng gaf daar nog 3 seconden toe op Ganna en 2 op Evenepoel - wist ik dat er meer in zat”, vertelde de 27-jarige Zwitser, die zijn vierde tijdritzege van dit seizoen boekte.

Tokio zat de hele tijd in zijn achterhoofd, bekende hij. Op de Olympische Spelen miste Küng het brons op vier tienden van een seconde en moest hij genoegen nemen met de vierde plek achter Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Australiër Rohan Dennis. De Sloveen en de Nederlander ontbraken in Trente, maar zijn er over anderhalve week net als Dennis bij in België waar de WK worden verreden. „Ik ben echt heel blij dat ik de trui die bij deze titel hoort heb kunnen behouden. Maar op 19 september in Brugge hoop ik een andere trui aan te mogen trekken. Dat is het hoofddoel”, keek Küng, vorig jaar al derde, alvast vooruit naar de wereldtitelstrijd.

Jos van Emden was op de elfde plaats de beste Nederlander. De renner van Jumbo-Visma gaf 1 minuut en 17 seconden toe op Küng. Julius van den Berg noteerde de 24e tijd.