Sport/Wielrennen
1056516535
Wielrennen

Giro-leider Wilco Kelderman: ’Zwaarste dag van mijn leven’

Wilco Kelderman in het ’Maglia Rosa’

Wilco Kelderman in het ’Maglia Rosa’

LAGHI DI CANCANO - Wilco Kelderman moest donderdag diep gaan in de achttiende etappe van de Ronde van Italië. Het was niet voor niets. Na aankomst, als vijfde achter ritwinnaar en ploeggenoot Jai Hindley, was de beloning de roze leiderstrui.

Wilco Kelderman in het ’Maglia Rosa’

Wilco Kelderman in het ’Maglia Rosa’

„Ik heb ongelooflijk afgezien. Dit was de zwaarste dag van mijn leven”, zei de renner van Sunweb, die nu in het algemeen klassement een marge van 12 seconden heeft op Hindley. De Brit Tao Geoghegan Hart, tweede in de rit, staat derde op 15 seconden. Er volgen nog een vlakke rit, een bergrit en een individuele tijdrit op de slotdag.

„Deze dag kon niet beter voor ons. Jai de ritzege en ik het roze”, vertelde Kelderman, die als nummer 2 in het klassement achter de Portugees João Almeida, aan de rit was begonnen. Het had weinig gescheeld of zijn Australische ploeggenoot of Geoghegan Hart was de nieuwe leider geweest. „Almeida waren we op de Stelvio kwijt. Daarna deed Ineos met Geoghegan Hart en Rohan Dennis het goed. Zij waren supersterk.”

Wilco Kelderman rijdt de Stelvio op.

Wilco Kelderman rijdt de Stelvio op.

Kelderman (29) kende in zijn carrière veel tegenslag, met name door valpartijen. Vaak liep het in grote rondes niet zoals vooraf gehoopt werd, al eindigde hij wel drie keer in de top tien van de Vuelta, met de vierde plaats in 2017, en werd hij in 2014 al zevende in de Giro. Maar het imago van pechvogel bleef. „Ik ben trots dat ik nu op dit niveau zit. Ik heb veel tegenslag gehad en het kostte steeds zo veel energie om terug te komen, ook mentaal.”

De strijd is nog niet gestreden, waarschuwde hij. Al zijn de voortekenen gunstig. De bergetappe van zaterdag is aangepast vanwege coronamaatregelen die een uitstapje naar Frankrijk niet mogelijk maakten. Twee cols werden geschrapt en ingeruild voor lichtere beklimmingen. „Dat is inderdaad gunstig, terwijl ik ook met vertrouwen naar de tijdrit kijk. Maar het gevecht is nog niet voorbij. Ineos rijdt ijzersterk. Of ik Jai moet vrezen? Hij rijdt goed, maar met die tijdrit van 15 kilometer ben ik in het voordeel. Maar we kunnen de Giro alledrie nog winnen.”

Het was een lastige keuze donderdag, vond ook Kelderman. Had Hindley niet bij zijn kopman moeten blijven toen Geoghegan Hart aanviel? Kelderman: „Het was zeker beter voor mij geweest. Maar nu wint hij de rit, ook bijzonder. En hebben we allebei kans op de eindzege. Voor mij minder gunstig, maar goed voor de ploeg.”

Hindley gunt Kelderman de roze trui in Milaan

Hindley wachtte dus donderdag in de achttiende etappe van de Giro d’Italia niet op zijn kopman Kelderman toen Geoghegan Hart aanviel. Maar de Australiër kwam vervolgens pas uit het wiel van zijn medevluchter toen de finishstreep zich aandiende. „Het is niet de manier waarop ik graag rijd, maar dit is professioneel wielrennen”, klonk het met enige schaamte. Hindley had ook niet het risico willen nemen dat hij Hart aan de roze leiderstrui zou helpen. Die belandde nog net bij Kelderman.

„Ik ben hier om Wilco aan de zege te helpen”, vertelde de 24-jarige Hindley, een van de grote verrassingen in deze Giro. „Ik moet ook realistisch zijn. Het is voor mij heel moeilijk om de Giro te winnen. In de eerste plaats door mijn taak, maar ook omdat mijn tijdrit niet zo goed is.” Op de slotdag zondag is een derde individuele race tegen de klok over 15 kilometer in Milaan. „Ik gun Wilco ook de overwinning. Ik gun het hem als renner en als mens. Zeker vanwege alle tegenslag die hij heeft meegemaakt.”

Voorlopig staat Hindley tweede in het algemeen klassement op 12 seconden van zijn kopman. Geoghegan Hart is derde op 15 tellen. Of de jonge Australiër niet juist afstand had moeten nemen van de Brit en dus ook van Kelderman, het was een dilemma.

„Ik weet het niet. Hij reed ook goed, en ik zat er wel een beetje doorheen. Ik denk eigenlijk niet dat ik hem had kunnen lossen. Ik ben vooral blij met hoe ik me nu voel en dat ik me tussen de grote jongens in zo’n grote ronde kan handhaven. Dat vind ik al ongelooflijk”, aldus Hindley. „Ik ga alles voor Wilco geven. Hij heeft de ervaring en rijdt een goede tijdrit. Je weet het nooit, maar ik denk dat hij het redt.”