Sport/Schaatsen
1063215882
Schaatsen

WB schaatsen in Nagano: Brons De Neeling op kilometer

Sanneke de Neeling

Sanneke de Neeling

Sanneke de Neeling heeft voor de eerste keer in haar loopbaan een wereldbekermedaille behaald op een individueel onderdeel. De 23-jarige schaatsster pakte in Nagano brons op de 1000 meter. Ze finishte in een tijd van 1.14,89. De Japanse Miho Takagi was drieduizendste van een seconde sneller en behaalde zilver.

Sanneke de Neeling

Sanneke de Neeling

De Amerikaanse Brittany Bowe veroverde goud met een baanrecord: 1.14,34. Voor de wereldkampioene op deze afstand was het haar derde wereldbekerzege op rij op de 1000 meter.

De Neeling, vorige week in Kazachstan nog tiende op de 1000 meter (1.16,31), kwam als enige Nederlandse in de A-groep in actie. Olympisch kampioene Jorien ter Mors sloeg de wereldbeker in Nagano over. Ook Ireen Wüst, Jutta Leerdam en Letitia de Jong kozen voor een ander traject richting de NK afstanden eind deze maand in Heerenveen.

Rusland pakt wereldbeker achtervolging

De Russische schaatsploeg heeft in Nagano het wereldbekerklassement op de achtervolging gewonnen. In de laatste race van het wereldbekerseizoen werd gastland Japan na acht ronden met een miniem verschil van 0,06 seconde verslagen. Canada pakte brons, op bijna 2 seconden van de winnaars.

Nederland eindigde in Japan op de zevende en laatste plaats met een achterstand van bijna 15 seconden op Rusland. Namens Oranje kwamen de junioren Beau Snellink (18), Harm Visser (19) en Jordy van Workum (19) in actie. Zij kregen van bondscoach Jan Coopmans een kans, omdat onder anderen de ervaren krachten Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries en Marcel Bosker niet beschikbaar waren.

In de eindstand van de wereldbeker zakte Nederland van de tweede naar de vijfde plek.

Moesjtakov wint 500 m, Ntab vijfde

De Rus Viktor Moesjtakov heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement op de 500 meter verstevigd. Hij schreef tijdens de vierde wereldbeker in Nagano de tweede race op deze afstand op zijn naam. Moesjtakov zegevierde met een baanrecord van 34,50.

Viktor Moesjtakov eerder dit niet-olympische schaatsseizoen.

Viktor Moesjtakov eerder dit niet-olympische schaatsseizoen.

Zijn illustere landgenoot Pavel Koelizjnikov, terug na een enkelblessure, moest met zilver genoegen nemen (34,52). De wereldrecordhouder, vrijdag derde, wacht nog op zijn eerste wereldbekerzege dit seizoen. De Japanner Yuma Murakami, de winnaar van de eerste race in Nagano met 34,58, pakte brons met 34,54.

Dai Dai Ntab was de beste Nederlander. Hij reed de vijfde tijd (34,75). Voor Ntab, vrijdag elfde in 35,00, was het zijn beste tijd tot dusver in dit seizoen.

Ook Kai Verbij zette met 34,87 zijn beste seizoenstijd neer. Daarmee eindigde de nummer vijftien van vrijdag (35,21) op de negende plek.

Blondin wint ook 3000 m in Japan

Ivanie Blondin heeft bij de vierde wereldbeker in Nagano ook de 3000 meter gewonnen. De 29-jarige Canadese zegevierde met een baanrecord van 4.00,24. Op vrijdag was ze in Japan ook al de beste op de massastart.

Voor Blondin, getraind door de Fries Remmelt Eldering, was het zaterdag haar vijfde opeenvolgende zege in de wereldbeker. Vorig weekeinde won ze in Kazachstan goud op de 1500 meter, de 5000 meter en de ploegachtervolging.

Wereldkampioene Martina Sablikova eindigde in Nagano als tweede in 4.01,97. De Tsjechische bleef wel leidster in het gecombineerde wereldbekerklassement (3 en 5 kilometer).

De Canadese Isabelle Weidemann pakte brons in Japan met een tijd van 4.03,05. Reina Anema kwam als enige Nederlandse in actie in de A-divisie. Ze reed met 4.05,90 de zesde tijd.