Sport/Voetbal
1064403424
Voetbal

Meesterscout Tonny Bruins Slot (73) overleden

Op 73-jarige leeftijd is meesterscout Tonny Bruins Slot overleden. Hoewel hij jarenlang kampte met gezondheidsproblemen heeft hij tot vorige week wedstrijdanalyses gemaakt van de tegenstanders van Ajax. Liverpool was zijn laatste kunstje in opdracht van hoofdtrainer Erik ten Hag.

Bruins Slot werd bekend als loyale rechterhand van Johan Cruijff bij eerst Ajax en later FC Barcelona. Later reisde hij Ronald Koeman achterna en deed hij de analyses voor bondscoach Frank Rijkaard in 2000 tijdens het EK.

Bruins Slot werkte verder bij topclubs als Benfica, Valencia, PSV en AZ. Als geen ander wist hij de zwakke plekken van de tegenstander op papier bloot te leggen. Tegenwoordig maken clubs gebruik van allerlei uitgebreide scoutingsprogramma’s.

Bruins Slot was niet alleen de wandelende voorloper van deze ontwikkeling, met zijn kennis en gevoel voor het voetbalspel versloeg hij deze programma’s en leverde onmisbare extra input aan alle hoofdtrainers waarvoor hij dag en nacht klaar stond in Nederland en heel Europa.