Nieuws/Sport
1065825462
Sport

’Een wrede dictator’

President Wit-Rusland weigert WK ijshockey op te geven

Alexandr Loekasjenko

Alexandr Loekasjenko

MINSK - President Alexandr Loekasjenko van Wit-Rusland is niet van plan te zwichten onder de internationale druk om de organisatie van het WK ijshockey terug te geven. Dat zei hij in een interview met de Russische staatstelevisie.

Alexandr Loekasjenko

Alexandr Loekasjenko

„Er is geen enkele reden waarom het niet in ons land kan plaatsvinden. We zijn er klaar voor en zouden het morgen al kunnen organiseren”, aldus de staatsman.

Wit-Rusland is samen met Letland aangewezen als gastland voor het WK ijshockey. Het toernooi is gepland van 21 mei tot en met 6 juni. Vanwege de politieke onrust in het land is er veel verzet tegen het houden van de eindronde in Wit-Rusland. Onder anderen 44 leden van het Europees Parlement ondertekenden een brief waarin de internationale ijshockeybond IIHF werd opgeroepen om Wit-Rusland de organisatie van het WK te ontnemen.

Wrede dictator

„Een wrede dictator en zelfbenoemd ijshockeyfan, die alle morele principes die jullie federatie zo na aan het hart liggen overtreedt”, schreven de Europarlementariërs over Loekasjenko, die sinds een betwiste overwinning bij de verkiezingen op 9 augustus vreedzame protesten van de bevolking vaak met harde hand laat neerslaan, met doden en gewonden tot gevolg.

Ook oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft opgeroepen het WK ijshockey niet in Wit-Rusland te houden. „De meeste landen willen niet deelnemen aan Loekasjenko’s politieke show”, schreef ze op berichtenkanaal Telegram. De IIHF wil over twee weken de situatie bespreken.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd