Sport/Olympische Spelen
1066186277
Olympische Spelen

Schaatskoning zwaait af als schaatser in olympisch Peking

Geen afscheidsfeestje Sven Kramer: ’Of ik ga drinken vanavond? Nee’

Sven Kramer bolt uit na zijn laatste race.

Sven Kramer bolt uit na zijn laatste race.

Sven Kramer reed met de finale van de massastart de laatste race van zijn loopbaan. „Ik heb alles gegeven”, sprak hij bij de NOS. „Je kunt in zo’n race een of twee keer gaan, dat heb ik geprobeerd. Het is niet gelukt. Jammer.”

Sven Kramer bolt uit na zijn laatste race.

Sven Kramer bolt uit na zijn laatste race.

Op zijn laatste Olympische Spelen bleef hij daardoor buiten de medailles. „We hadden vandaag best wel kansen. In de halve finale ging het ook goed. Bart Swings slaagde er in de finale in mijn aanvallen te pareren. Hij heeft daarom verdiend gewonnen.”

Dat het nu voorbij is had hem niet zo bezig gehouden. „Ik ben niet zo sentimenteel. Vandaag was ik vooral bezig met de wedstrijd. Mijn gevoel is goed. Ik heb een fantastische loopbaan gehad. Dat het zo eindigt is misschien ook wel mooi. Topsport is hard, dit hoort erbij.”

„Het voelt goed, ik hoef me nergens voor te schamen. Op een gegeven moment is het mooi geweest. Ik heb fantastische carrière. Natuurlijk voelt het goed dat ik een mooie loopbaan heb gehad. Als ik geen mooie carrière heb gehad, wat hebben die andere dan gehad?”

Beest uithangen?

Nu zijn loopbaan erop zit, gaat Kramer de laatste dagen in China niet de beest uithangen. „Of ik ga drinken vanavond? Nee, dat zou betekenen dat ik ergens moet ontladen ofzo”, vertelde hij. „En dat ik heel veel stress heb gehad. Maar dat is niet zo, ik ben hier helemaal oké mee. Ik heb niet de behoefte om ergens mijn gevoelens weg te drinken.”

Bekijk hier de laatste race ooit van Sven Kramer terug:

Alle olympische wedstrijden zijn live te volgen en terug te zien via Eurosport/discovery+.