Nieuws/Sport
106754582
Sport

Schaakbond krijgt veel reactie op deelname WK in Oost-Jeruzalem

Anish Giri

Anish Giri

De Nederlandse schaakbond KNSB heeft veel brieven binnengekregen van mensen die de bond oproepen niet deel te nemen aan het WK schaken voor landenteams dat deze maand in Israël wordt gehouden. Het WK vindt plaats in het Dan Jerusalem Hotel in het bezette Oost-Jeruzalem. Dat roept veel weerstand op bij organisaties die het opnemen voor de rechten van de Palestijnse bevolking.

Anish Giri

Anish Giri

The Rights Forum, een organisatie die in 2009 is opgericht op initiatief van oud-premier Dries van Agt, roept de schaakbond op de deelname te annuleren en het toernooi naar Nederland te halen. Directeur Gerard Jonkman vindt het „onbegrijpelijk en onaanvaardbaar” dat Nederland meedoet. „Sportbonden zouden principieel moeten afzien van deelname aan toernooien die door bezettende mogendheden als Israël in bezet gebied worden georganiseerd. Een bezetting gaat per definitie gepaard met grove schendingen van de mensenrechten. Deelname komt neer op legitimering en verdieping van onrecht”, zegt hij.

BDS

The Rights Forum steunt een oproep van de Nederlandse afdeling van de BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties), een beweging die internationaal oproept tot verzet tegen Israël. BDS Nederland riep begin deze maand mensen op een e-mail naar de voorzitter van de Nederlandse schaakbond te sturen en ook Nederlandse teamleden op sociale media te benaderen met de boodschap dat ze niet naar Oost-Jeruzalem moeten afreizen.

’Heel veel mails’

Een woordvoerster van de schaakbond meldt dat daarop „heel veel mails” zijn binnengekomen. Volgens haar is de KNSB op de hoogte van de kritiek en is de bond ermee bezig. Er komt nog een officiële verklaring.

WK komend weekend

Het WK begint komend weekend. In totaal doen twaalf landen mee. Voor Nederland spelen onder anderen Anish Giri en Jorden van Foreest op het toernooi.