Sport/Voetbal
1069122504
Voetbal

Volgende week beslissing over publiek bij topper

Gemeente Alkmaar wil AZ-Ajax zonder fans

Een dronefoto van het AFAS-stadion van AZ.

Een dronefoto van het AFAS-stadion van AZ.

AZ mag op zondag 15 december de competitiewedstrijd tegen Ajax in eigen stadion spelen. „Maar vooralsnog wel zonder publiek”, zegt een woordvoerder van de gemeente Alkmaar.

Een dronefoto van het AFAS-stadion van AZ.

Een dronefoto van het AFAS-stadion van AZ.

Volgende week beslist de gemeente of er wel toeschouwers welkom zijn in het AFAS-stadion en zo ja, hoeveel. Het stadion van AZ kon de afgelopen maanden niet worden gebruikt, omdat begin augustus een deel van het dak tijdens een zuidwesterstorm instortte.

De Alkmaarders weken sindsdien voor hun thuiswedstrijden uit naar Den Haag. Het dak van het eigen stadion is inmiddels verwijderd.

AZ wil de wedstrijd alleen mét publiek spelen. Dat is ook de wens van voetbalbond KNVB en van de gemeente. „In principe staan we toe dat wedstrijd in het stadion van AZ wordt gespeeld. Dat kan zonder publiek, al is dat ook onze wens niet”, aldus de gemeentewoordvoerder. „Volgende week beslissen we of het stadion gedeeltelijk of volledig beschikbaar is voor publiek.”

De KNVB gaat er vooralsnog van uit dat de wedstrijd ’gewoon’ in Alkmaar wordt gespeeld. De voetbalbond houdt twee opties achter de hand: de wedstrijd uitstellen of omruilen, zodat Ajax de 15e thuis speelt en later in het seizoen naar Alkmaar gaat. Nu staat voor 1 maart het onderlinge duel in Amsterdam op het programma. Ajax voert de ranglijst van de Eredivisie aan met 41 punten, AZ volgt op de tweede plaats met zes punten minder.