Sport/Wielrennen
1074192331
Wielrennen

Wielrenster Ellen van Dijk verpulvert werelduurrecord

Ellen van Dijk bij de start van haar poging om het werelduurrecord te verbeteren.

Ellen van Dijk bij de start van haar poging om het werelduurrecord te verbeteren.

Wielrenster Ellen van Dijk heeft in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord verpulverd.

Ellen van Dijk bij de start van haar poging om het werelduurrecord te verbeteren.

Ellen van Dijk bij de start van haar poging om het werelduurrecord te verbeteren.

De 35-jarige Nederlandse, regerend wereldkampioen tijdrijden, knalde naar een afstand van 49,254 kilometer. Dat was meer dan genoeg om het record van Joscelin Lowden te verbreken. De Britse reed vorig jaar op dezelfde baan in een uur tijd een 48,405 kilometer.

Op een speciaal voor haar gemaakte tijdritfiets van haar ploegsponsor Trek-Segafredo en in een speciaal tijdritpak reed Van Dijk een uur lang met het hoofd naar beneden in een aerodynamische houding. In een uur tijd reed ze 197 rondjes op de Zwitserse baan.

Met het record treedt Van Dijk in de voetsporen van Keetie van Oosten-Hage en Leontien van Moorsel die het werelduurrecord eerder in handen hadden. Van Oosten-Hage veroverde het record in 1978 in München. Ze kwam toen tot 43,082 kilometer. Van Moorsel kwam in 2003 in Mexico-Stad tot 46,065 kilometer. Dat record bleef twaalf jaar staan.

Voor Van Dijk is het een nieuwe grote prijs op haar toch al lange palmares. Ze veroverde afgelopen jaar voor de tweede keer de wereldtitel tijdrijden. In 2013 werd ze voor het eerst wereldkampioene tijdrijden. Ook veroverde ze afgelopen jaar op de EK goud op de wegwedstrijd. In de jaren daarvoor had ze al vier keer de Europese titel in het tijdrijden gegrepen.

"Ik was in het begin een beetje zenuwachtig, maar had het onder controle"

Van Dijk is dolgelukkig dat ze het werelduurrecord in haar bezit heeft. De 35-jarige wereldkampioen tijdrijden verbeterde op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen het record van de Britse Joscelin Lowden (48,405) en zette de nieuwe te kloppen afstand op 49,254 kilometer. „Op het einde werd het allemaal een beetje wazig en was ik blij toen ik hoorde dat het voorbij was”, zei de wielrenster van Trek-Segafredo na afloop in een kort interview met de Duitse oud-wielrenner Jens Voigt.

„Ik startte en toen heb ik ergens rond de honderdnegentig rondjes alleen een zwarte lijn gezien”, zei Van Dijk over haar aanval. „Ik was in het begin een beetje zenuwachtig, maar had het onder controle. Na een half uur wist ik met mijn rondjes van 18,1 dat als ik niet veel langzamer zou gaan rijden ik het record zou gaan pakken. Als ik me goed voelde wilde ik na 45 minuten nog versnellen, maar in plaats daarvan ging ik langzamer rijden. Dat betekende dat dit was wat er voor vandaag in zat. Ik ben heel blij dat ik het record heb.”