Nieuws/Sport
1074287
Sport

Middenvelder van plan zich terug te knokken in basis Ajax

Van de Beek: ’Debuut Oranje steun in rug’

Donny van de Beek bij aankomst in Noordwijk.

Donny van de Beek bij aankomst in Noordwijk.

Donny van de Beek meldde zich teleurgesteld én hoopvol in Huis ter Duin. Balend van zijn reserverol en de nederlaag tegen FC Utrecht en dromend van zijn debuut in Oranje. "Het zijn wel een beetje gemengde gevoelens, ja”, zei de twintigjarige Ajax-speler.

Donny van de Beek bij aankomst in Noordwijk.

Donny van de Beek bij aankomst in Noordwijk.

Is het lekker om bij het Nederlands elftal je gedachten even te kunnen verzetten?

"Jazeker. Dit is toch weer even een andere omgeving, met andere jongens. Ik kan de teleurstelling even van me af trainen en hopelijk van me af voetballen.”

Hoe groot was de kater dat Marcel Keizer je passeerde?

"Dat kwam wel als een klap. Ik hoorde het zaterdag officieel, maar ik kon eerder al merken dat Siem de Jong zou spelen.”

Wat denk je dan op de bank?

"Ondanks mij teleurstelling hoopte ik natuurlijk wel dat het zou lopen. Je voelt je machteloos als het slecht gaat en je niets kunt doen.”

Waarom wisselde Keizer zijn winnende team van de afgelopen weken?

"Hij vond dat anderen ook een kans verdienden. De duels voor Feyenoord vond ik dat ik wat minder speelde en de kritiek was toen terecht, maar ik merkte dat ik de stijgende lijn weer te pakken had. Dan komt de beslissing van de trainer slecht uit, maar die moest ik accepteren. Ik blijf vechten en heb er alle vertrouwen in dat ik mijn plek weer terug verover.”

Wat voeg jij toe aan het middenveld van Ajax?

„Ik richt me niet alleen op het maken van doelpunten, maar probeer met Hakim Ziyech naast me ook te zorgen dat hij een goeie pot kan spelen. Ik ben er belangrijk in hem te voeden met ballen. Verdedigend heb ik ook mijn waarde en ik maak heel wat metertjes, soms zelfs te veel. Het zijn dingen die niet altijd worden gezien.”

Zou je debuut voor het Nederlands elftal je rotweek nog een klein beetje goedmaken?

"Het zou een steun in de rug zijn en een prachtig moment. Ik ga proberen me de komende dagen goed te laten zien en hoop dat de bondscoach me dan minuten geeft.”

Dick Advocaat en Ruud Gullit zijn degenen die je het eerst hebben geselecteerd en mogelijk laten debuteren. Vind je het jammer dat ze weggaan?

"Van mij hadden de trainers mogen blijven. Ze helpen me en geven me vertrouwen.”

Een debuut in Schotland zou heel bijzonder zijn …

"Ik heb mijn eerste minuten in Ajax 1 op Celtic Park gemaakt. Als het nu weer in dat land mag gebeuren, heb ik misschien wel iets met Schotland.”

Denk je dat je je via Oranje ook weer in de basis bij Ajax kan knokken?

"Natuurlijk kan het de volgende wedstrijd bij Ajax weer anders zijn. Ik richt me nu op Oranje en wil mijn kwaliteiten laten zien. Dan heb ik er vertrouwen in dat het bij de club ook wel weer goed komt.”

Lees ook:

- Sneijder blijft vraagteken Strootman pleit voor Advocaat Razendsnel herstel Wijnaldum  Van Dijk na blunder KNVB: 'Dat gebeurt weleens'