Nieuws/Sport
1076782172
Sport

Andere ploegen al zeker van medaillestrijd

Roeisters Ilse Paulis en Marieke Keijser naar halve finale op Spelen

Marieke Keijser en Ilse Paulis

Marieke Keijser en Ilse Paulis

Ilse Paulis en Marieke Keijser hebben op de Olympische Spelen overtuigend de halve finales bereikt. Ze wonnen hun serie in de lichte dubbeltwee met overmacht: 7.07,73.

Marieke Keijser en Ilse Paulis

Marieke Keijser en Ilse Paulis

Paulis en Keijser steken in uitstekende vorm. Ze roeiden begin vorige maand nog een wereldrecord (6.43,79). Paulis en Keijser waren in hun serie ruim 3 seconden sneller dan het Canadese koppel, dat als tweede eindigden. Jill Moffatt en Jenniffer Casson plaatsten zich met die klassering ook voor de halve eindstrijd

Twee-zonder

Ook de Nederlandse roeiers in de twee-zonder zich voor de halve finale. Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek eindigden als tweede in hun serie op de Sea Forest Waterway in Tokio, achter de Roemenen Marius Cozmiuc en Ciprian Tudosa.

Van Sprang en Krommenhoek finishten na 6.36,42. Ze moesten ruim 2 seconden toegeven op het Roemeense koppel. De Serviërs Martin Mackovic en Milos Vasic eindigden op gepaste afstand als derde en plaatsten zich eveneens voor de halve eindstrijd.

Vier-zonder

De Nederlandse roeisters van de vier-zonder hebben zich voor de finale van de Spelen geplaatst. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester waren een klasse apart in hun serie en finishten na 6.33,47. De Chinese boot eindigde als tweede, op ruim 5 seconden.

Nederland roeide een olympisch record, dat maar even bleef staan. In de tweede serie waren Australië 6.28,76 en Ierland 6.28.99 sneller.

De Nederlandse vier-zonder wist zich niet rechtstreeks voor de finale te plaatsen. Boudewijn Roëll, Jan van der Bij, Nelson Ritsema en Sander de Graaf eindigden als derde in hun serie (6.00,27), achter Australië (5.54,27) en de Verenigde Staten (5.57,27). Ze strijden verder in de herkansing.

Holland Acht

De roeiers van een Holland Acht staan in de finale. Björn van den Ende, Bram Schwarz, Jasper Tissen, Maarten Hurkmans, Mechiel Versluis, Robert Lücken, Ruben Knab en Simon van Dorp wonnen hun serie in 5.30,66.

Alleen de winnaars van de twee series plaatsten zich rechtstreeks voor de finale. De overige landenploegen gaan naar de herkansing. In de ander serie waren Duitsland (5.28,95) en Verenigde Staten (5.30,57) sneller dan Nederland.