Sport/Voetbal
1079883341
Voetbal

Jan de Jong mag blijven als directeur ECV

Eredivisie zegt John Jaakke de wacht aan

John Jaakke

John Jaakke

UTRECHT - Op een vergadering van de Eredivisie in Utrecht hebben de clubs besloten om rvc-voorzitter John Jaakke niet te herbenoemen. Zijn termijn bij de Eredivisie CV loopt in november af en wordt niet verlengd. De voormalig Ajax-voorzitter wordt solistisch optreden verweten bij het vertrek van directeur Mattijs Manders en de aanstelling van interim-directeur Jan de Jong. Verder ontbreken een visie en een beleidsplan voor de ECV op langere termijn.

John Jaakke

John Jaakke

In december bij de volgende ECV-vergadering, die wordt voorgezeten door commissaris Peter Fossen, operationeel directeur PSV, hopen de clubs een kandidaat-opvolger van Jaakke te kunnen presenteren.

De Jong blijft directeur Eredivisie CV

Interim-directeur Jan de Jong, ex-Feyenoord, mag blijven als directeur van de ECV. Aanvankelijk was de meerderheid van de Eredivisieclubs sceptisch en vonden dat hij zich eerst verder moest bewijzen bij de ECV alvorens een definitieve aanstelling kon volgen. Hij trad begin mei aan en zijn termijn loopt af in april 2021. In tweede instantie hebben de clubs gistermiddag het licht alsnog op groen gezet voor De Jong en wordt het interimschap ingewisseld voor een vaste aanstelling.

De bedenkingen waren er omdat de clubs vinden dat De Jong te veel aan de hand van de KNVB loopt en daarbij te weinig de belangen van de Eredivisieclubs behartigt en onvoldoende communiceert. Clubs verwachten wel dat hij zich voor langere tijd inzet voor de ECV en een nieuwe beleidsvisie neerlegt bij de Eredivisieclubs voor de komende jaren

Daar hoort een onderzoek bij naar een eventueel oprichten nieuwe belangenorganisatie voor alle profclubs in plaats van de huidige structuur met twee belangenclubs: ECV voor de Eredivisieclubs en CED voor de Eerste Divisieclubs. Onder andere om de belangen van de clubs beter te kunnen behartigen in politiek Den Haag.