Nieuws/Sport
1085876809
Sport

Statement hockeysters: iedere warming-up op WK in zwarte trainingsjacks

Oranje-dames vragen aandacht voor homo-acceptatie, racisme en vrouwenrechten

Xan de Waard met het zwarte trainingsjack

Xan de Waard met het zwarte trainingsjack

AMSTELVEEN - De speelsters van het Nederlands elftal hebben het Wagener Stadion in Amstelveen voor aanvang van hun WK-openingswedstrijd tegen Ierland betreden in zwarte trainingsjacks. Het is een duidelijke boodschap van de nummer 1 van de wereld.

Xan de Waard met het zwarte trainingsjack

Xan de Waard met het zwarte trainingsjack

De Oranje-internationals vragen in een officieel statement aandacht ‘voor acceptatie en respect voor iedereen’. De speelsters voelen naar eigen zeggen de ‘dringende behoefte’ om het onderwerp te benadrukken.

De vrouwen van bondscoach Jamilon Mülders, die de jacks ook tijdens de volksliederen droegen, willen meer bewustwording te creëren ‘voor gelijke kansen en rechten in ons land’. ,,Hopelijk neemt de sociale acceptatie en inclusie binnen onze, toch vrij witte sport, meer toe.”

Xan de Waard

Volgens aanvoerster Xan de Waard leeft het onderwerp in het team, zo laat zij weten: ,,Het is ontstaan sinds de Black Live Matters-beweging. Homo-acceptatie, vrouwenrechten, racisme en gelijke kansen voor iedereen.” De trainingsjacks zijn zwart en hebben kleurige details.

Ja, er wordt óók gesproken over de kleur van iemands nagellak, vervolgt De Waard, de vriendin van de gekleurde international en Kampong-speler Terrance Pieters. ,,Maar wen denken ook na over de maatschappij, wat wij zelf kunnen doen. Gelijkheid is niet vanzelfsprekend. Wij willen aanzetten tot verandering.