Nieuws/Sport
10860
Sport

Overmars: 'Moordende concurrentie moeilijk te managen'

Marc Overmars

Marc Overmars

Humor kan Marc Overmars (43) niet worden ontzegd. Vlak voordat de directeur spelersbeleid aanschuift voor het exclusieve interview, overhandigt hij drie zakjes met snoepgoed. Kikkertjes van Haribo.

Marc Overmars

Marc Overmars

Naar aanleiding van de berichtgeving in Telesport over alle kwakende (Kenny Tete, Mitchell Dijks en Jairo Riedewald), over de rand kijkende (Riechedly Bazoer), uit de kruiwagen springende kikkers (Nemanja Gudelj en Anwar El Ghazi) en één koele kikker (Kasper Dolberg).

Nu je er toch over begint, hoe verklaar je dat de kikkers uit de kruiwagen blijven springen?

,,In onze tijd hadden een selectie van 18 spelers en bij ons wist je wie wissel zaten: John van Loen, Ron Willems en Fons Groenendijk. Door op het laatst nog Hakim Ziyech erbij te halen, zijn we nu met een groep van 23 man, vol concurrentie begonnen. De afgelopen jaren waren veel spelers zeker van hun plek. Dat is dit jaar anders. Door de meesten is er gevochten voor hun basisplaats, maar er is helaas ook ellende ontstaan. Vroeger klopten wij één keer per seizoen op de deur van de trainer. Nu is dat tien keer erger, wordt er gewoon minder in de spiegel gekeken. We geven ook toe. Het is nu best moeilijk te managen.”

Irriteert het je niet dat Bazoer en Gudelj met een vertrek in de winterstop precies krijgen wat ze willen?

,,Wij waren eveneens machtig als spelers. Als wij weg wilden, gebeurde dat linksom of rechtsom ook. In het geval van de ontevreden spelers zullen we de oplossing zoeken. Er moet ruimte komen. En dat zal ook wel gebeuren. Overigens hebben we bij een aantal jongens van tevoren al aangeven dat het dit jaar lastig voor ze zou kunnen worden. We hadden gehoopt voor de transferdeadline nog iemand te verkopen.”

El Ghazi en Bazoer?

,,Ik ga niet op namen in.”

Hoe staat het elftal van Ajax ervoor ten opzichte van een jaar (of twee) geleden?

,,Goed. In de bekerwedstrijden tegen Willem II, Kozakken Boys en Europees tegen Panathinaikos hebben de reserves bewezen dat de trainer uit een vijver van 22 spelers kan vissen. Die moordende concurrentie houdt iedereen scherp.”

Frank de Boer werd op de aandeelhoudersvergadering terecht geroemd om zijn aandeel in de huidige riante financiële positie van Ajax. Maar doe jij jezelf daarmee niet te kort?

,,Nee joh. Die lof voor Frank is terecht. En over mezelf: de ene keer krijg je bagger over je heen en de volgende keer ben je fantastisch, omdat je Arek Milik (33 miljoen, red.) en Jasper Cillessen (15 miljoen) voor de hoofdprijs hebt verkocht.”

De kritiek betreft vooral het aantrekken van ervaren spelers als Heiko Westermann, John Heitinga en Niki Zimling. Die is toch terecht?

,,Natuurlijk kijk ik naar mezelf en vraag ik me af: hoe kan ik dat beter doen? Met name de oudere, ervaren jongens waren de laatste tijd geen succes. Dat is leergeld dat ik betaal. En bij Ajax ligt alles onder een vergrootglas. Bij een andere club vertrokken vier buitenlandse spelers die de verwachtingen niet hadden waargemaakt en daar las ik dan twee regels over.”

Wat is jouw mening tot dusver over het werk van en de persoon Peter Bosz?

,,We waren het er allemaal over eens dat hij een bepaald type voetbal kon neerzetten. En dat maakt hij waar. Frank (de Boer, red.) gaf al een paar jaar aan weg te gaan als er iets moois op zijn pad zou komen. Daardoor keken wij vast verder, waren we op zijn vertrek voorbereid, hadden we mede op advies van Johan al enkele jaren nauw contact met Peter en konden we direct toeslaan toen dat moest.”

In hoeverre baart het je zorgen dat er maar twee zelfopgeleide spelers in de basis staan?

,,Het zou me zorgen baren als ik niet wist welke spelers er allemaal klaar staan. Over vier of vijf maanden zal het er heel anders uitzien, denk ik. Als er in de winter spelers vertrekken, liggen er al kansen voor bepaalde jongens. De beleidsvisie is hetzelfde. Alleen gaat het vaak in golfbewegingen. De trainer heeft het recht voor andere spelers te kiezen. Hij moet winnen.”

El Ghazi, Riedewald, Tete en Bazoer zijn op weg naar de uitgang. Dat moet je toch zorgen baren?

,,Nee. Misschien moeten we ervan af dat een speler op zijn negentiende moet doorbreken en een vaste basisplaats moet krijgen. Waarom niet op zijn 21e?. Ajax blijft in mijn ogen de club voor talenten. Richairo Zivkovic bijvoorbeeld, heb ik nog niet afgeschreven. En met een aantal spelers die je in je vraag noemt, denk ik ook dat het nog goed komt bij Ajax.”