Nieuws/Sport
10862
Sport

Eigen kijk: De sterksten blijven over

Jaap de Groot

Jaap de Groot

Met nog één wedstrijd te gaan in de poulefase van de Champions League wordt duidelijk waarom de topclubs bezig zijn met een eigen Super League. Twaalf van de zestien teams zijn al zeker van de achtste finales. In twee poules is er nog één plek te verdelen en alleen in de groep met Napoli, Benfica, Besiktas en Dinamo Kiev is nog van alles mogelijk.

Jaap de Groot

Jaap de Groot

Kortom, Bayern München-Atletico Madrid en Real Madrid-Borussia Dortmund gaan nergens meer over en hetzelfde geldt voor de wedstrijden van Arsenal, Paris Saint-Germain, Barcelona en Juventus. Wat dat betreft was Atletico-PSV al veelzeggend. Vorig jaar zat Estadio Vicente Calderon nog vol, nu was het stadion voor tachtig procent gevuld. Want zonder spanning geen echte wedstrijd en minder amusement.

Op het niveau van Bayern München en Real Madrid onacceptabel. Voor deze clubs is hun marktwaarde bepalend. Jaarlijks worden honderden miljoenen geïnvesteerd om die op peil te houden en uit te bouwen. De huidige opzet van de Champions League ondermijnt dat.

In plaats van de superkrachten te bundelen blijven FIFA en UEFA gewoon signalen afgeven om WK’s en EK’s met meer deelnemers uit te breiden. Het afgelopen EK in Frankrijk heeft aangetoond hoe snel het niveau dan zakt. De topclubs willen hier vanaf, willen volle stadions en wedstrijden waarbij miljoenen mensen over de hele wereld op het puntje van hun stoel zitten.

Wat dat betreft loopt ook het idee van Wim Jansen, om de eredivisie tot 10 clubs terug te brengen, parallel met de visie van de Europese top. Het grote publiek wil alleen nog het beste van het beste.

Daarom is de discussie rond de teleurgestelde spelers van Ajax zo interessant. Want wat is eigenlijk het voordeel van een tussentijdse transfer? De top van de Champions League is uitgesloten. Wie niet goed genoeg is voor Ajax, is dat zeker niet voor Arsenal, Manchester City of Borussia Dortmund.

Kijk wat Ricardo Kishna (Lazio Roma), Nicolai Boilesen (FC Kopenhagen), Gregory van der Wiel (Fenerbahçe), Viktor Fischer (Middlesbrough) en Lucas Andersen (Grasshoppers) is overkomen. Ze zijn verworden tot bankzitter of spelen zelfs op een lager niveau dan Ajax. Alle carrières bevinden zich op een hellend vlak.

Het bewijst dat niet één speler, die uit onvrede bij Ajax is vertrokken, elders zijn sportieve revanche heeft genomen. Dit staat in schril contrast met Ajacieden (Christian Eriksen, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Daley Blind) die wel via de voordeur vertrokken. Zelf opgeleide en vroeg ontdekte talenten die vanuit een vaste basisplaats Europa introkken.

Wie het bij Ajax niet haalt, is in het buitenland eigenlijk kansloos. Het niveauverschil is te groot en tijd om te rijpen is er ook bij de Engelse, Duitse, Italiaanse en Spaanse subtop niet. Net als in Nederland blijven daar alleen de sterksten over.