10868
Autosport

Cum Laude geslaagd

Vader Jos Verstappen over 5 markante Max-momenten in 2016

Max Verstappen na zijn zege in Barcelona met vader Jos.

Max Verstappen na zijn zege in Barcelona met vader Jos.

Het Formule 1-seizoen van Max Verstappen eindigt zondag in Abu Dhabi. Het was, wederom, een veelbewogen jaar. Met onder andere een tussentijdse promotie van Toro Rosso naar Red Bull Racing, een historische overwinning, een harde crash, tal van spraakmakende inhaalacties en een onvergetelijke regenrace. Jos Verstappen over vijf markante momenten van zijn zoon in 2016.

Max Verstappen na zijn zege in Barcelona met vader Jos.

Max Verstappen na zijn zege in Barcelona met vader Jos.

15 mei: GP Spanje, Barcelona. Max Verstappen debuteert voor Red Bull Racing met een historische zege.

„De laatste vijf ronden naar de finish waren bloedstollend. Ik zat met samengeknepen billen in de hospitalityruimte van Red Bull voor de tv. Net als iedereen vroeg ik me af hoe lang zijn medium-banden het nog zouden houden. Max zat net bij een nieuw team in een voor hem nieuwe auto. Zeker met dat in het achterhoofd was het fenomenaal wat hij liet zien.”

„Max wist precies op welke punten hij moest pushen om de Ferrari van Kimi Räikkönen achter zich te houden. Tactisch briljant. En ja, de ontlading en alle emoties na afloop waren onvergetelijk. Heel speciaal allemaal.”

29 mei: GP Monaco. Max Verstappen crasht zowel in de kwalificatie als in de race.

„Ik was verre van blij. Na zijn crash ben ik vrijwel meteen naar huis gereden, de race was nog gaande. Ik had hem een paar appjes gestuurd en heb hem vervolgens vier dagen niet gesproken. Daarna hebben we er thuis uitvoerig over gesproken. Het kon niet wat daar gebeurde.”

„Op zaterdag was hij gecrasht, in de eerste run van Q1 nota bene. Dat was onnodig. In een Red Bull-auto hoef je op dat moment nog niet op de limiet te rijden, zoals hij dat eerder bij Toro Rosso gewend was. En een dag later, voor de race, had ik hem nog op het hart gedrukt dat hij moest finishen. Op het moment van de crash reed hij na een inhaalrace alweer in negende positie, dat was het maximaal haalbare. Consolideren en zijn kans afwachten, dat had hij moeten doen. Achteraf een belangrijk leermoment.”

28 augustus: GP België, Spa-Francorchamps. Max Verstappen finisht teleurstellend als elfde na een pechvolle race.

„Tot de race ging alles goed. Hij kende een waanzinnige ronde in de kwalificatie, goed voor de tweede tijd. Maar in de race kwam hij slecht weg. Dat had niets met druk te maken, maar bleek later een technisch mankement te zijn. Het was doodzonde dat het hem in Spa overkwam, in die geweldige ambiance met alle Nederlandse fans. Een podiumplaats zou als een sprookje zijn geweest.”

„Onderweg had hij ook nog die bekritiseerde verdedigende actie ten opzichte van Räikkönen. Het was inderdaad scherp, maar er speelde meer. Räikkönen was een ronde eerder rechtdoor gegaan, maar gaf die positie pas veel te laat terug, op een voor hem gunstig moment. Max had vervolgens iets van: jij naait mij, dan naai ik jou. Coureurs onderling weten precies hoe dat werkt, maar het grote publiek zag alleen de actie van Max.”

9 oktober: GP Japan, Suzuka. Max Verstappen finisht als tweede, nadat hij in de voorlaatste ronde knap Lewis Hamilton, die rechtdoor schoot, heeft afgetroefd.

„Max zag Hamilton aankomen in de aanloop naar de chicane. Hij stuurde in een rechte lijn zonder te blokkeren, juist waar Hamilton hem wilde uitremmen. Hamilton had gewoon moeten wachten tot na de chicane, dan had hij hem op het rechte stuk zo voorbij gekund.”

„Mercedes tekende in eerste instantie protest aan tegen het verdedigende werk van Max. Hamilton distantieerde zich via een tweet ogenblikkelijk van dat protest. Dat vond ik mooi en typerend voor Hamilton. Een echte racer. Iedereen weet inmiddels ook wel dat Max kan sturen. Hij is geaccepteerd door andere topcoureurs. Maar daar waren dit soort acties voor nodig.”

13 november: GP Brazilië, São Paulo. Max Verstappen rijdt een spectaculaire inhaalrace in de regen en rukt op van P14 naar P3.

„De manier waarop hij de laatste rondjes tekeer ging en mensen inhaalde was ongekend. Binnendoor, buitenom, uitremmen, op onverwachte plekken. Dat was puur genieten. De bandenstrategie van het team pakte eerder verkeerd uit. Na de laatste pitstop dacht ik dat alles verloren was. Maar de uiteindelijke derde plek is meer waard dan de tweede plek die hij daarvoor had.”

„Iedereen vergelijkt hem nu met Ayrton Senna, een legende. Max is jong en moet het allemaal nog laten zien, maar de vergelijking is eervol. Extra druk? Welnee. Max is daar helemaal niet mee bezig.”

Conclusie seizoen:

„Daar kan ik kort over zijn. Cum laude geslaagd. Hij mag blijven.”