Nieuws/Sport
10872
Sport

’40 Miljoen voor nieuwe Kuip’

Feyenoord vraagt steun

Het huidige Feyenoord-stadion is aan vervanging toe.

Het huidige Feyenoord-stadion is aan vervanging toe.

Rotterdam - Als het aan Feyenoord ligt, moet de stad Rotterdam de portemonnee trekken voor een nieuw voetbalstadion aan de Maas. De club, die nu nog in De Kuip voetbalt, rekent op een financiële bijdrage voor het stadion van 40 miljoen euro.

Het huidige Feyenoord-stadion is aan vervanging toe.

Het huidige Feyenoord-stadion is aan vervanging toe.

Dat hebben verschillende betrokkenen aan De Telegraaf bevestigd.

Een mede door Feyenoord opgetuigde speciale projectgroep presenteert volgende week de financiële onderbouwing voor het nieuwe stadion van Feyenoord en de daarmee gepaard gaande gebiedsontwikkeling ’Feyenoord City’.

De gemeentelijke injectie van 40 miljoen euro is daarvan een onderdeel. In ruil voor dat bedrag wordt de Maasstad straks medeaandeelhouder van de voetbaltempel.

Garantie

Het is nog de vraag of hiervoor politiek draagvlak bestaat. Een eerder nieuwbouwplan van bouwgigant VolkerWessels sneuvelde, toen het stadsbestuur weigerde een garantie van 165 miljoen af te geven.

Niettemin heeft het stadsbestuur in maart de deur al wel op een kier gezet. In een brief stelden B en W toen ’slechts’ bereid te zijn tot een financiële bijdrage „indien het stadion een aantoonbare maatschappelijke meerwaarde heeft voor het gebied.” Van ’staatssteun’ mag daarbij geen sprake zijn. In hoeverre Feyenoord aan die voorwaarden tegemoet kan komen, moet volgende week blijken.

De projectgroep die aan Feyenoord City werkt, wil nog geen commentaar geven op een mogelijke bijdrage van de Maasstad. „Aanstaande woensdag presenteren wij alle cijfers, en dat in onderlinge samenhang”, zegt woordvoerder Leendert Bikker.

Miljoenen

Het voetbalpaleis is op zijn vroegst in 2022 klaar en gaat een kleine 400 miljoen kosten. Met het hele Feyenoord City-project, met ook woningbouw, is zelfs circa 1,4 miljard euro gemoeid.

Daarvan moet nog ruim een miljard worden opgehaald via private financiers en institutionele beleggers. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Feyenoord City het financieel adviesbureau First Dutch in de arm genomen. Of er behalve de gemeente Rotterdam al andere geldschieters in beeld zijn, is nog onbekend.

Feyenoord zelf zal geen eigenaar worden, maar wil het stadion huren op wedstrijddagen. Wat dat de club oplevert, is nog de vraag.

Feyenoord hoopt er wel op straks over een sportbegroting te beschikken, die die van Ajax overstijgt.