Sport/Tennis
1089508623
Tennis

Serviër naar 19 grandslam-titels

Magistrale comeback brengt Novak Djokovic tweede eindzege op Roland Garros

Novak Djokovic in de focus. Het bracht hem wéér een grandslam-titel.

Novak Djokovic in de focus. Het bracht hem wéér een grandslam-titel.

PARIJS - Novak Djokovic (34) nadert met rasse schreden het gedeelde grandslam-record van Roger Federer en Rafael Nadal (20). De Servische nummer 1 van de wereld won zondagmiddag voor de tweede keer in zijn carrière Roland Garros, door in vijf sets af te rekenen met de Griek Stefanos Tsitsipas: 6-7 (6), 2-6, 6-3, 6-2 en 6-4. Daarmee komt hij op 19 grandslam-titels.

Novak Djokovic in de focus. Het bracht hem wéér een grandslam-titel.

Novak Djokovic in de focus. Het bracht hem wéér een grandslam-titel.

Het eerste gedeelte van de eerste set ging gelijk op, waarbij de Serviër de iets betere speler was, maar het ging gelijk op tot 5-4, toen de Griek zijn eerste breakpunt kreeg en direct ook dus een setpunt. Djokovic werkte deze weg, kwam tot 5-5 en brak vervolgens Tsitsipas. De nummer 1 van de wereld serveerde voor de eerste set, maar leverde een belabberde serveergame af: 6-6.

In de tiebreak kwam de Griek 4-0 en 5-2 voor, maar Djokovic kwam terug en serveerde bij 6-5 voor de set. Maar Tsitsipas werkte ook deze weg en pakte bij 7-6 zijn setpunt nu wel: 8-6 en de eerste set verrassend voor de Griek.

Stefanos Tsitsipas is blij.

Stefanos Tsitsipas is blij.

Djokovic leek in de tweede set - net als op het einde van de eerste - last te hebben van de zon aan een kant van de baan. Bovendien had Tsitsipas de swung te pakken en brak hij de Serviër direct weer. Djokovic leek niet alleen last te hebben van de zon, maar vooral van de hitte. Tsitsipas had daar minder moeite mee en won gedegen de tweede set met 6-2 tegen een gelaten Djoko.

Maar natuurlijk gaf hij zich niet gewonnen. In set 3 kwam hij rap op 3-1 voorsprong. Djokovic consolideerde zijn voorsprong en serveerde bij 5-3 voor de setwinst: 6-3. De Serviër had zijn moraal weer gevonden.

Novak Djokovic in actie.

Novak Djokovic in actie.

De Griek liet zich behandelen, maar veel hielp het niet, want Djokovic brak hem ook meteen in de vierde set. Tsitsipas was het kwijt en smeet met zijn racket. De Serviër serveerde en dirigeerde als vanouds en eigenlijk had de Griek weinig meer te vertellen, want Djokovic liep naar 5-1 en uiteindelijk naar een 6-2 zege.

De finale ging op naar een vijfde beslissende set, deze editie van Roland Garros verdiende dat ook, want er zijn veel fraaie partijen geweest. De Griek moest ook in de derde game van de vijfde set zijn service inleveren en leek zo op weg naar toch een nederlaag tegen de inmiddels weer oppermachtige Serviër. Bij 5-4 serveerde Djokovic de wedstrijd en het toernooi uit en kon hij weer een fantastische zege bijschrijven. Tsitsipas in mineur achtergelaten.

Djokovic komt dus op 19 grandslam-zeges en niemand zal er van te kijken staan, als de mentaal ijzersterke Serviër op Wimbledon zijn concurrenten Federer en Nadal gaat evenaren.

’Droom die uitkomt’

Djokovic noemde het een droom die uitkomt dat hij nog een keer Roland Garros wist te winnen. De Servische nummer 1 van de wereld deed dat eerder in 2016. „Het waren hele zware dagen, negen uur tennis in 48 uur tijd en het opnemen tegen deze fantastische spelers. Ik kwam 2-0 achter, maar ik bleef geloven in mijn kansen”, zei Djokovic.

De winnaar bedankte in een eerste reactie het publiek in het Court Philippe-Chatrier en daarna zijn team, zijn familie en zijn coach. „Het was een fantastische sfeer”, zei hij. Uit handen van oud-winnaars Björn Borg en Jim Courier kreeg Djokovic de beker.

Djokovic won de finale in Parijs door Stefanos Tsitsipas na ruim vier uur in vijf sets te verslaan (6-7 (6) 2-6 6-3 6-2 6-4). Voor de Griek was het zijn eerste finale van een grandslamtoernooi. Voor Djokovic zijn 29e, waarvan hij er in totaal 19 wist te winnen. Daarmee heeft hij nog maar één titel minder dan de Zwitser Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal, die hij na een zinderende halve finale afgelopen vrijdag versloeg. „Het waren onvergetelijke wedstrijden”, zei Djokovic. „Ik zal de afgelopen 48 uur mijn hele leven blijven onthouden.”

De Serviër noemde het een grote eer om daar te staan naast de twee grote kampioenen Bjorg en Courier, „die de historie van het tennis hebben geschreven in gouden letters.” Hij zei tegen Tsitsipas dat hij begreep hoe moeilijk het nu voelt. „Maar zover ik hem en zijn team ken, komt hij hier sterker uit en gaat hij in de toekomst nog grandslams winnen.”

In het Frans vertelde Djokovic aan het publiek dat het niet altijd gemakkelijk is om de motivatie te vinden en 100 procent te geven, waarop hij zijn team nogmaals bedankte. „Ik zou nu kunnen stoppen, maar dat doe ik niet, ik heb nog veel om voor te spelen.”

Tsitsipas zei tevreden te zijn met zijn optreden in Parijs. „Djokovic heeft door de jaren laten zien wat voor groot kampioen hij is. Hopelijk kan ik ooit de helft bereiken van wat hij heeft gedaan.”

Djokovic derde tennisser die alle grandslams twee keer wint

Djokovic is pas de derde speler die het lukt om alle grandslamtoernooien voor de tweede keer te winnen. De Servische nummer één van de wereld voltooide zijn tweede ’career slam’ door in Parijs zijn tweede titel op eisen in een finale tegen Tsitsipas.

Met zijn tweede titel op Roland Garros won Djokovic alle grandslamtoernooien nu minimaal twee keer. Alleen de Australische tennissers Roy Emerson (1961-1967) en Rod Laver gingen hem hierin voor. Laver won zowel in 1962 als in 1969 de vier grandslams in een kalenderjaar.

Djokovic voltooide zijn eerste ’career slam’, het winnen van de vier grandslamtoernooien, in 2016 door in Parijs de finale te winnen van de Brit Andy Murray. De Serviër had toen ook alle vier de grandslams achter elkaar gewonnen, te beginnen met de titel op Wimbledon in 2015 en daarna de US Open, de Australian Open en Roland Garros.

In totaal heeft de huidige nummer 1 van de wereld nu 19 grandslamtitels. Hij won negen keer de Australian Open, vijf keer Wimbledon, drie keer de US Open en twee keer Roland Garros. De Zwitser Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal hebben ieder 20 titels, maar Federer won Roland Garros maar één keer (2009) en Nadal won de Australian Open maar een keer (2009).

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo