Sport/Wielrennen
1090804320
Wielrennen

Bernard Hinault: bij twijfel geen Tour de France

Bernard Hinault

Bernard Hinault

De Franse oud-wielrenner Bernard Hinault heeft donderdag in een interview met de krant Le Parisien laten weten dat hij een afgelasting van de Tour de France door het coronavirus een reële optie vindt. „De afgelastingen op dit moment in de wielerwereld moeten in een bredere context bekeken worden”, liet de vijfvoudig Tourwinnaar optekenen. „Een goede gezondheid is belangrijker dan de wielersport.”

Bernard Hinault

Bernard Hinault

„Sport is fantastisch en de Tour is één groot feest, maar het leven is belangrijker”, legde Hinault uit. „We spreken over het risico om te sterven. Op zulke momenten moet je niet aan wielrennen denken. Dat begrijpen ook de fans van de Tour de France. Als de Tour geannuleerd zou moeten worden, moeten we niet aarzelen.”

Tourbaas Christian Prudhomme zei vorige week nog dat de Tour de voorbije decennia „enkel door de twee wereldoorlogen” is gestopt. „Maar we leven momenteel in een oorlog tegen een virus”, zei Hinault. „We kunnen nu niet zeggen dat we de Tour ondanks alles zeker zullen organiseren. Het duurt nog even, maar we moeten onszelf afvragen of het wenselijk is dat grote groepen mensen naast de weg staan als er nog steeds risico’s zijn. Bij elke twijfel zeg ik: afgelasten.”