Sport/Voetbal
1094069283
Voetbal

Neymar op zwarte lijst vanwege belastingschuld van 34 miljoen euro

Neymar hangt een hoge boete boven het hoofd.

Neymar hangt een hoge boete boven het hoofd.

De Braziliaanse voetballer Neymar heeft meer dan 34 miljoen euro aan belastingschuld uitstaan in Spanje.

Neymar hangt een hoge boete boven het hoofd.

Neymar hangt een hoge boete boven het hoofd.

De voormalige vedette van FC Barcelona, sinds 2017 in dienst van het Franse Paris Saint-Germain, staat daarmee bovenaan de zwarte lijst van personen die geld verschuldigd zijn aan de fiscus. Op die lijst, die woensdag officieel werd vrijgegeven, staan duizenden namen.

De Spaanse pers meldde vorig jaar al dat de belastingdienst Neymar wil vervolgen voor belastingfraude. Dat werd toen niet bevestigd, maar de aanwezigheid van de naam van Neymar op de ’lijst van debiteuren’ doet vermoeden dat de fiscus wel degelijk onderzoek doet naar belastingontduiking. Het zou daarbij gaan om zijn transfers in 2013 van de Braziliaanse club Santos naar Barcelona en zijn overgang in 2017 van Barça naar PSG. Met die laatste transfer was 222 miljoen euro gemoeid.

De Spaanse belastingdienst wilde tegenover het Franse persbureau AFP niet bevestigen dat er een verband is tussen de naam van Neymar op de gepubliceerde zwarte lijst en zijn transfers. De dienst gaf wel aan dat een van de criteria om op de lijst van wanbetalers te komen is wanneer niet voor een gestelde deadline de belasting is betaald.