Sport/Voetbal
1101894156
Voetbal

Voor het eerst vrouwelijke arbiters aanwezig

FIFA stuurt ’Team Makkelie’ naar WK voetbal in Qatar

Danny Makkelie

Danny Makkelie

AMSTERDAM - Scheidsrechter Danny Makkelie doet eind dit jaar mee aan het WK in Qatar. De FIFA heeft de 39-jarige Nederlander zoals verwacht geselecteerd voor de mondiale eindronde. De wereldvoetbalbond selecteerde voor het eerst in de historie ook vrouwelijke scheidsrechters voor het WK.

Danny Makkelie

Danny Makkelie

Makkelie gaat naar Qatar met zijn vaste assistenten Jan de Vries en Hessel Steegstra. De FIFA heeft Pol van Boekel geselecteerd als videoarbiter (VAR).

Makkelie was als VAR actief op het WK 2018 in Rusland. Bij de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië zat hij als assistent van de VAR achter de tv-schermen. Björn Kuipers was toen in Moskou de vierde official langs de lijn. Op het EK van vorig jaar floot Makkelie zelf wedstrijden, waaronder de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Kuipers sloot zijn internationale carrière af met de EK-finale tussen Italië en Engeland.

Voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters op WK

De mondiale bond wees 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 videoarbiters aan voor het WK. Onder hen bevinden zich drie vrouwelijke scheidsrechters: de Française Stéphanie Frappart, Salima Mukansanga uit Rwanda en de Japanse Yoshimi Yamashita. De FIFA selecteerde ook drie vrouwelijke grensrechters.

„We zijn heel blij dat we voor het eerst in de historie vrouwelijke scheidsrechters hebben kunnen selecteren”, zegt Pierluigi Collina, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA. „Dit is het einde van een lang proces, dat enkele jaren geleden begon met de aanstelling van vrouwelijke scheidsrechters bij toernooien van de junioren en senioren. Zo benadrukken we dat voor ons kwaliteit telt en niet iemands geslacht. Ik hoop dat in de toekomst de keuze voor vrouwelijke scheidsrechters bij mannentoernooien als iets normaals wordt gezien en niet langer als iets sensationeels. Ze verdienen het om op dit WK te zijn, omdat ze constant op een hoog niveau presteren.”

Bekijk hier de lijst met alle leidsmannen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop