Sport/Tennis
1105557069
Tennis

US Open: Zverev en Thiem strijden om de titel

NEW YORK - De Oostenrijker Dominic Thiem en de Duitser Alexander Zverev hebben de finale bereikt in het enkelspel van de US open tennis in New York. Thiem, de nummer 2 van de plaatsingslijst, was in drie sets te sterk voor de als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev: 6-2 7,-6 (7), 7-6 (5).

Zverev, als vijfde ingeschaald, versloeg de Spanjaard Pablo Carreno Busta, nummer 20 van de plaatsingslijst, in vijf sets: 3-6 2-6 6-3 6-4 6-3. De finale is zondag en zorgt voor een primeur. Geen van finalisten won ooit een grandslamtoernooi.

Thiem was vrijwel steeds iets secuurder dan Medvedev tijdens de vele lange rally’s in de partij. Alleen in de tweede en derde set wist de Rus het spel van Thiem bij vlagen te ontregelen. De spelers braken meerdere keren elkaars service, maar in de tiebreaks was Thiem net iets koelbloediger.

De 27-jarige Oostenrijker staat voor de vierde keer in de finale van een grandslamtoernooi. Hij verloor zijn voorgaande drie, de laatste in januari van Novak Djokovic in de Australian Open. „Die nederlaag kwam hard aan, omdat het heel close was. Ik ben blij dat ik nu alweer de kans krijg om aslnog mijn grote doel te bereiken en dat is het winnen van een grand slam”, zei Thiem na zijn zege op Medvedev. „Absoluut de moeilijkste zege in drie sets die ik ooit heb behaald, want het had ook andersom kunnen zijn. Als Medvedev in zijn ritme komt, mist hij vrijwel niets. Ik moest hem bestrijden met veel slice, hoge ballen en veel spin.”

De 23-jarige Zverev begon stroef tegen Carreno Busta en verloor de eerste twee sets vrij kansloos, hij noteerde 36 foutslagen. Pas in het derde bedrijf kreeg Zverev vat op de Spanjaard, die het hoge niveau van de eerste twee sets niet kon volhouden. Hij moest zich aan het begin van de vijfde set laten behandelen en leverde prompt zijn eerste opslagbeurt in. Zverev gaf dat voordeel niet meer uit handen.

Voor de Duitser wordt het zijn eerste grandslamfinale. Hij gaf na afloop toe dat hij er eigenlijk niet meer in geloofde na die eerste twee verloren sets. „Toen keek ik naar het scorebord en dacht bij mezelf: ’ik sta in de halve finale van een grand slam 2-0 achter, terwijl ik de favoriet ben en deze partij behoor te winnen. Ik moet beter spelen’. Vanaf dat moment ging het ook beter”, aldus Zverev.

De twee finalisten stonden al negen keer tegenover elkaar. Thiem won het vaakst, namelijk zeven keer.