Sport/Wielrennen
1109379351
Wielrennen

Nederlandse teamsprinters veroveren voor vierde keer op rij goud bij WK baanwielrennen

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in actie op het onderdeel teamsprint.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in actie op het onderdeel teamsprint.

De Nederlandse teamsprinters hebben bij de WK baanwielrennen in Roubaix het goud veroverd. Net als in de halve finales waren Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland het snelst. Ze versloegen Frankrijk: 41,979 tegen 42,550.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in actie op het onderdeel teamsprint.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in actie op het onderdeel teamsprint.

Nederland was de afgelopen drie jaar wereldkampioen en veroverde deze zomer ook de olympische titel. Twee weken geleden werden Van den Berg, Lavreysen en Hoogland nog Europees kampioen.

Zowel in de kwalificaties als in de eerste ronde was Nederland al het snelst geweest. Die tijden waren respectievelijk 42,690 en 42,301.

Voor de Nederlandse teamsprinters is het behalen van de wereldtitel inmiddels een vanzelfsprekendheid. Vanaf de WK van 2018 heerst de ploeg waarin Lavreysen en Hoogland vanaf het begin de vaste waarden waren en Van den Berg zich als starter in 2020 definitief in de ploeg reed. De ploeg bezit bovendien sinds de WK van Berlijn 2020 het wereldrecord: 41,225.

De ploeg reed destijds een tijd die acht jaar ervoor door de Duitsers op hoogte in Mexico was gereden uit de boeken. De verhoudingen veranderden in de coronaperiode niet en na anderhalf jaar zonder wedstrijd was de Oranje-equipe ook op de Spelen van Tokio oppermachtig.

Tegelijk is de basis smal. Achter Van den Berg, Lavreysen en Hoogland gaapt een gat. Met Matthijs Büchli, die na de Spelen pauze nam, heeft de ploeg één invalkracht van niveau. Sam Ligtlee, in Roubaix reserve, komt tekort om Hoogland als slotrenner te vervangen. De Nijverdaller rijdt zijn laatste ronde laag in de 12 seconden. „Sam blijft daar te ver boven, daarom start hij hier ook niet in de kwalificaties”, vertelde hoofdcoach Jan van Veen, die de niet fitte bondscoach Hugo Haak vervangt. Met Büchli werd eerder Hoogland in de kwalificaties meestal gespaard.

De eerste gouden medaille moet de komende dagen een vervolg krijgen al kreeg Nederland niet op alle onderdelen startrecht omdat wielerbond KNWU mede uit angst voor corona wedstrijden om de Nations Cup had gemeden. Deelname was formeel een voorwaarde om op de WK aan te mogen treden. Door de beperking moesten onder meer de teamsprintsters, ondanks hun Europese titel, het toernooi in Roubaix aan zich voorbij laten gaan. De mannen waren als titelverdedigers wel welkom.

Maike van der Duin verovert verrassend zilver

Maike van der Duin heeft verrassend het zilver veroverd op het onderdeel scratch. Het goud was voor de Italiaanse Martina Fidanza, die ver voor de groep uit als eerste de finish passeerde. Van der Duin won de sprint om plaats twee voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

Op de EK eindigde Van der Duin twee weken geleden al als vierde op het onderdeel waarbij de vrouwen veertig ronden (10 km) rijden waarna gesprint wordt om de medailles. Dat was haar eerste optreden op een titeltoernooi voor de eliterenners. Bij de beloften werd ze afgelopen zomer al Europees kampioen op de scratch. „Dat EK in Grenchen gaf me de bevestiging dat ik ook tussen de elite meekan”, vertelde de 20-jarige renster uit Assen, die op de weg voor de Britse ploeg Drops uitkomt. Ze startte zelfs nog in Parijs-Roubaix. „Maar alleen om de ploeg te helpen, de baan staat in deze periode centraal. Ik heb ’m ook niet uitgereden.”

Maike van der Duin is dolblij met haar zilveren medaille.

Maike van der Duin is dolblij met haar zilveren medaille.

Van der Duin was met een goed gevoel gearriveerd op de Vélodrome Jean Stablinski. „Ik wist: als ik me goed kan positioneren, kan ik mee. Scratch is echt mijn onderdeel.” Achter de Italiaanse Fidanza leidde ze in de slotronden de achtervolging, maar bewaarde ze haar krachten voor de sprint. „Ik weet wat ik kan, het vertrouwen was er. Maar zilver, dat had ik niet verwacht.”

Duitse teamsprintsters in wereldrecord naar titel

De Duitse teamsprintsters hebben bij de WK baanwielrennen de titel veroverd in een wereldrecord. Pauline Sophie Grabosch, Lea Sophie Friedrich en Emma Hinze hadden in de finale voor hun drie ronden op de wielerpiste van Roubaix een tijd van 46,064 seconden nodig. Daarmee waren ze te snel voor de Russische ploeg die uitkwam op 46,718.

De Duitse vrouwen hadden in de kwalificaties al het record waarmee de Nederlandse vrouwen twee weken geleden de Europese titel veroverden (46,551) verbeterd tot 46,511. In de eerste ronde volgde opnieuw een aanscherping: 46,358.

De Oranje-teamsprintsters ontbreken op de WK omdat Nederland het afgelopen seizoen onder meer vanwege coronadreiging niet deelnam aan wedstrijden om de Nations Cup. Dat was een voorwaarde voor WK-deelname, waarna de internationale wielrenunie UCI met de reglementen in de hand Nederland onder meer uitsloot van de teamsprint bij de vrouwen. De mannen waren als titelverdediger wel welkom.