Sport/Voetbal
1109947597
Voetbal

US Soccer laat incident uit 1991 onderzoeken

’Moeder Gio Reyna chanteerde VS-bondscoach Berhalter tijdens WK over schoppen vrouw’

Gregg Berhalter in Qatar.

Gregg Berhalter in Qatar.

De bondscoach van het Amerikaans voetbalteam tijdens het afgelopen WK, Gregg Berhalter, is eerder op woensdag op sociale media met een opvallende bekentenis gekomen. De 49-jarige voetbaltrainer heeft in 1991 zijn huidige vrouw - destijds nog zijn vriendin - tegen haar benen geschopt, zo schrijft hij. „Dit verhaal is van ons, maar hopelijk kunnen ook anderen hier lessen uit trekken.” Maar het verhaal krijgt volgens ESPN en The Athletic nog een andere wending: hij zou hiermee tijdens het WK voetbal gechanteerd zijn door de vader én moeder van Team USA-speler Giovanni Reyna. Vooral laatstgenoemde zou een prominente rol gespeeld hebben.

Gregg Berhalter in Qatar.

Gregg Berhalter in Qatar.

Claudio Reyna - van 1994 tot en met 2006 ploeggenoot van het nationale team van de VS - zou zijn voormalig teammakker tijdens het afgelopen WK in Qatar hebben gechanteerd. Zoon Giovanni zat ook in de selectie van de Amerikanen. Nadat bleek dat Giovanni een minimale rol zou krijgen in Qatar, besloot vaderlief ’meerdere gevoelige berichten’ naar de Amerikaanse voetbalbond te sturen.

Tekst gaat verder onder de tweet:

Moeder van Gio Reyna blijkt klokkenluider

Maar degene die als allereerste de info gaf, blijkt Danielle Reyna te zijn. Dit geeft zij toe aan The Athletic.

Inderdaad, vrouw van Claudio en moeder van Gio. Maar zij was vooral ook de college-huisgenote van Rosalind, de vrouw van Berhalter. De geschopte vrouw dus. Een gesprek met de technisch directeur van de voetbalbond, Earnie Stewart, zou de aanleiding zijn geweest voor het onderzoek naar Berhalter.

Tekst gaat verder onder de tweet:

Toevalligerwijs had Berhalter op 11 december laten weten dat ’een bepaalde speler niet aan zijn verwachtingen voldeed, zowel op als buiten het veld’. Na dat interview besloot Claudio Reyna gedetailleerde info te delen met US Soccer. Berhalter noemde geen namen, maar de post op Instagram van Giovanni Reyna sprak boekdelen. Claudio Reyna is door ESPN benaderd om te reageren, maar hij reageerde niet op de sms.

Tekst gaat verder onder de Instagram-post:

Naar beneden halen

Berhalter refereerde op zijn post op Twitter al aan ’een persoon die tijdens het WK zich bij de bond meldde’, met informatie over Berhalter. „Tijdens het WK meldde zich een persoon bij US Soccer (de Amerikaanse voetbalbond, red.) met informatie over mij en mijn familie die me naar beneden zou kunnen halen, met als doel mijn relatie met de bond te beëindigen.”

Berhalters contract liep af aan het einde van 2022 en beide partijen onderzoeken nog of er een vervolg van het dienstverband zal worden aangegaan. Daar wordt tijdens de komende interlandperiode van Team USA meer duidelijkheid over verschaft. Assistent-trainer Anthony Huson neemt in ieder geval in januari de honneurs waar.

Ruzie in 1991

Berhalter vervolgt: „Dit is een moeilijke stap, maar mijn vrouw Rosalind en ik willen de waarheid zélf duidelijk naar voren brengen. Dit verhaal is van ons, maar hopelijk zitten er lessen in die voor anderen van waarde kunnen zijn.”

Vervolgens gooit de oud-speler van onder meer Sparta het hoge woord eruit. „In 1991 hadden Rosalind en ik vier maanden verkering, toen we wat gingen drinken in een kroeg. Er ontstond ruzie, die buiten verder ging. Daar werd het fysiek en heb ik haar tegen haar benen geschopt.”

Geen excuses

Berhalter gaat verder: „Er zijn geen excuses voor mijn gedrag die avond. Ik schaam me er tot op de dag van vandaag voor. Rosalind wilde destijds niets meer met me te maken hebben, maar ik wilde de verantwoordelijkheid nemen voor wat ik deed en lichtte mijn vrienden en familie in. Ook zocht ik vrijwillig hulp om mezelf te verbeteren, een van mijn beste beslissingen ooit. Mijn gedrag van toen heeft zich sindsdien ook nooit meer herhaald.

Tekst gaat verder onder Tweet.

Berhalter lijkt voor het statement speciaal een Twitter-account te hebben aangemaakt. De Amerikaanse voetbalbond heeft inmiddels ook gereageerd op de verklaring: „US Soccer heeft na het horen van de verklaring direct een extern onderzoek in laten stellen. We waarderen de eerlijkheid van Gregg en zijn vrouw en zullen de resultaten bekend maken zodra het onderzoek is afgerond.”