Sport/Tennis
111065
Tennis

'In dit soort landen kan het nog wel eens mis gaan'

Haarhuis huiverig voor invloed van publiek

Thiemo de Bakker

Thiemo de Bakker

Niet veel Nederlandse liefhebbers kennen de beste Bosnische tennissers bij naam. Maar dat betekent niet dat Oranje de grote favoriet is wanneer vrijdag in het stadje Zenica de Davis Cup-strijd tussen Bosnië-Herzegovina en Nederland losbarst.

Thiemo de Bakker

Thiemo de Bakker

De Bosnische tennisbond is arm en was bijna niet in staat deze ontmoeting te organiseren. De tennissers uit dit Balkanland zijn ook geen hoogvliegers, maar de kleine Damir Dzumhur staat toch al een tijdje in de tophonderd genoteerd. Deze vliegensvlugge baltovenaar staat vrijdag tegenover Thiemo de Bakker, die sinds oktober geen officiële wedstrijden speelde. Hij is na een slepende elleboogblessure net op tijd fit voor deze landenwedstrijd.

Paul Haarhuis

Paul Haarhuis

Toch koos de debuterende captain Paul Haarhuis voor De Bakker en niet voor één van zijn onervaren teamgenoten Tallon Griekspoor of Botic van de Zandschulp. "Ze hebben allemaal goed getraind en ontlopen elkaar niet veel", zegt Haarhuis in het regenachtige Zenica. "Dan geeft voor mij de ruime Davis Cup-ervaring van Thiemo de doorslag."

Invloed

Als Robin Haase wint van de Bosnische nummer 2 Mirsa Basic (ranking 170) is het is geen ramp wanneer De Bakker zijn eerste wedstrijd verliest. In dat geval kan Nederland met het sterke dubbel Haase/Rojer op zaterdag een 2-1 voorsprong nemen. Al heeft Bosnië geen slechte dubbelaars en zou het fanatieke publiek in de Arena Zenica ook de nodige invloed kunnen hebben.

Robin Haase

Robin Haase

Captain Haarhuis maakte zich na een training in de hal ook wat zorgen om de arbitrage. "Er is hier geen hawkeye (elektronisch oog red.) en dus is het belangrijk hoe de lijnrechters en de umpires zich houden. In dit soort landen kan het onder invloed van het publiek nog weleens mis gaan."

Gevecht

De kans dat het duel zaterdag al beslist wordt (3-0 of 0-3) is niet zo groot en daarom zou het zondag wel eens erg spannend kunnen worden. Eerst zullen de kopmannen Dzumhur en Haase elkaar bestrijden en dat is een onvoorspelbaar gevecht. De tussenstand in onderlinge ontmoeting is 1-1.

Als deze ontmoeting niet in vier wedstrijden wordt beslist, is het de grote vraag wie Haarhuis in de allesbeslissende vijfde wedstrijd zal opstellen. Dat zal De Bakker worden wanneer hij vrijdag goed speelt. Maar wanneer zijn gebrek aan wedstrijdritme hem te veel parten speelt, zou Tallon Griekspoor (20) de gelegenheid kunnen krijgen om iets bijzonders te presteren.