Nieuws/Sport
1112087170
Sport

Applaus, maar ook boegeroep en gefluit van toeschouwers

Gemengde reacties na racismeprotest bij start NFL

Protesterende spelers Kansas City Chiefs

Protesterende spelers Kansas City Chiefs

KANSAS CITY - De American footballers van Kansas City Chiefs zijn als titelverdedigers het nieuwe seizoen in de NFL begonnen met een overwinning.

Protesterende spelers Kansas City Chiefs

Protesterende spelers Kansas City Chiefs

In het eigen Arrowhead-stadion, waar ondanks de coronamaatregelen toch zo’n 17.000 fans naar binnen mochten, won de kampioen met 34-20 van Houston Texans. Zoals bij vrijwel alle Amerikaanse sporten grepen de American footballers de openingswedstrijd van het seizoen ook aan om zich te laten horen in het racismedebat in hun land.

Voorafgaand aan de wedstrijd maakten de spelers en stafleden van beide teams een gebaar van eenheid, door met hun armen in elkaar gestrengeld een lange rij op het veld te vormen. Het leverde ze applaus op, maar ook boegeroep en gefluit door een deel van de toeschouwers.

Kort daarvoor hadden de twee clubs juist geen eenheid uitgestraald toen het Amerikaanse volkslied werd gespeeld en ook het lied ’Lift Every Voice and Sing’, dat wordt gezien als het ’zwarte’ volkslied. De spelers van Houston Texans bleven binnen in de kleedkamer toen de liederen werden gespeeld. De American footballers van Kansas City Chiefs stonden wel langs het veld. Eén van hen, Alex Okafor, knielde en stak een arm in de lucht. Het is het protestgebaar dat Colin Kaepernick in 2016 als eerste deed in de NFL. De voorbije maanden werd het bij veel sportwedstrijden gedaan, als protest tegen ongelijkheid en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Heel wat spelers uit de NFL dragen dit seizoen op hun helm de namen van slachtoffers van politiegeweld of een boodschap, zoals ’Stop haat’ en ’We hebben iedereen nodig’.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop