Sport/Voetbal
1114098056
Voetbal

Hassan in race voor titel ’Wereldatlete van 2019’

Sifan Hassan

Sifan Hassan

MONACO - Sifan Hassan maakt dit jaar kans om tot beste atlete van de wereld te worden gekozen. De Nederlandse atlete staat op de shortlist van de mondiale bond World Athletics, voorheen IAAF.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Ze heeft nog vier concurrenten die meedingen naar de eretitel van 2019. Dat zijn de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, de Keniaanse Brigid Kosgei, de Amerikaanse Dalilah Muhammad en de Venezolaanse Yulimar Rojas. De winnares wordt op 23 november in Monaco bekend gemaakt.

Concurrentie

Fraser-Pryce is een geduchte concurrente. De sprintdiva won op de WK in Doha de titel op de 100 meter in de beste tijd van het jaar: 10,71 seconden. Kosgei scherpte vorige maand in Chicago het wereldrecord op de marathon aan tot 2.14.04. Muhammad verbeterde dit seizoen twee keer het wereldrecord op de 400 meter horden. Op de WK veroverde ze goud in de recordtijd van 52,16. Rojas won de wereldtitel bij het hink-stap-springen.

De 26-jarige Hassan bouwde deze zomer een enorme erelijst op. Ze liep Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl, won de finales van de Diamond League op 1500 en 5000 meter en veroverde op de afgelopen WK in Doha als eerste atlete ooit goud op de dubbel 10.000 meter en 1500 meter.

Europese atlete

Hassan was ook kandidate voor de verkiezing van beste Europese atlete van 2019, maar die titel kreeg ze niet. De keuze viel op de Russische hoogspringster Maria Lasitskene.