Sport/Voetbal
1117017246
Voetbal

’Voorstellen zouden destructieve impact hebben’

Woede bij Europese clubs na ’pr-campagne’ van FIFA rond tweejaarlijks WK

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (onder) en Arséne Wenger.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (onder) en Arséne Wenger.

De grootste voetbalclubs van Europa, verenigd in de ECA, zijn boos op de mondiale federatie FIFA. Volgens ECA probeert de FIFA met een „actieve pr-campagne en veel voorwendselen” hervormingen van de internationale speeldagenkalender af te dwingen. De mondiale bond wil onder meer toe naar een WK dat één keer in de twee jaar wordt gehouden.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (onder) en Arséne Wenger.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (onder) en Arséne Wenger.

De FIFA laat momenteel een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een WK om de twee jaar in plaats van de huidige vierjaarlijkse cyclus. Arsène Wenger, de voormalige Arsenal-coach die nu FIFA-chef van internationale voetbalontwikkeling is, zei eerder deze maand dat hij ”100 procent overtuigd” is van deze stap.

De UEFA riep de FIFA woensdag op om te stoppen met de omstreden plannen. De ECA, waarin onder meer de Nederlandse clubs Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, FC Twente en sc Heerenveen zitten, sluit zich daar nu bij aan.

„De voorstellen van de FIFA zouden een destructieve impact hebben op het clubvoetbal, zowel nationaal als internationaal. De gezondheid van de spelers komt daarmee in gevaar”, schrijft de ECA, die zich bijzonder stoort aan de huidige pr-campagne van de FIFA. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is deze week in New York, waar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt gehouden. Infantino heeft daar afspraken met diverse regeringsleiders, onder wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Britse premier Boris Johnson. De FIFA communiceert daar uitgebreid over en meldt regelmatig dat in die gesprekken de toekomst van de wedstrijdkalender ter sprake is gekomen.

„De ECA volgt met grote bezorgdheid en verontrusting de lancering van een actieve pr-campagne en veel schone schijn door de FIFA, blijkbaar bedoeld om zo de hervormingen van de wedstrijdkalender tot stand te brengen, met name de introductie van een tweejaarlijks WK.”

Diverse bondscoaches, onder wie Sarina Wiegman en Mark Parsons, spraken zich deze week uit tegen een WK dat om het jaar wordt gehouden.

Arsène Wenger

Wenger, nu Chief of Global Football Development, heeft meegewerkt aan het plan. „Het is bedacht met het idee om het voetbal over de hele wereld beter te maken en om de kalender op een modernere en eenvoudigere manier te organiseren. Daarom wil ik het aantal kwalificatieduels verminderen en de kwalificatieperiodes anders indelen.”

„’Ik denk dat dit voorstel ook goed gaat uitpakken voor het clubvoetbal. Ik heb in mijn tijd als manager veel last gehad van interlandperiodes, maar dat zal in dit plan niet meer het geval zijn. Er is ook geen toename in het aantal wedstrijden, maar juist een langere rustperiode.”

„We nemen een risico met een nieuwe speelkalender, maar ik ben klaar om die gok te wagen. Als we op dezelfde manier doorgaan als nu, dan lopen we tegen een muur op. En het WK is zo’n groot evenement dat het niet de prestige zal verminderen als het om de twee jaar plaatsvindt. Je wilt als land de beste zijn, ook om de twee jaar.”