Nieuws/Sport
1119324681
Sport

Schilder verovert brons met record bij kogelstoten op WK atletiek

Een trotse Jessica Schilder met haar bronzen medaille.

Een trotse Jessica Schilder met haar bronzen medaille.

Jessica Schilder heeft de Nederlandse atletiekploeg op de tweede dag van de WK atletiek de tweede medaille bezorgd. De 23-jarige atlete uit Volendam behaalde het brons bij het kogelstoten met een Nederlands record van 19,77 meter. Ze kwam tot die afstand in twee van haar zes pogingen. Op de openingsdag pakte de estafetteploeg op de 4x400 meter gemengd zilver.

Een trotse Jessica Schilder met haar bronzen medaille.

Een trotse Jessica Schilder met haar bronzen medaille.

De Amerikaanse Chase Ealey veroverde het goud met een stoot van 20,49. De Chinese olympisch kampioene Lijiao Gong won het zilver met 20,39. De Canadese Sarah Mitton noteerde ook 19,77, maar omdat Schilder twee keer die afstand op het scorebord liet zetten, was de derde plek voor haar.

Schilder is de eerste Nederlandse vrouw met een WK-medaille bij het kogelstoten. Bij de mannen ging Rutger Smith haar voor met zilver in 2005 en brons in 2007.

Doorbraak

De gespierde atlete uit Noord-Holland is dit jaar internationaal doorgebroken. In maart won ze ook al een bronzen medaille op de WK indoor in Belgrado met een afstand van 19,48. Kort daarvoor had ze de atletiekwereld en zichzelf verrast met een stoot van 19,72 meter in de indoorhal van Apeldoorn. Ze voerde ineens de wereldranglijst aan, maar de afstand werd niet erkend als Nederlands record omdat er te weinig deelnemers waren in die wedstrijd.

In het begin van het jaar deed Schilder meteen van zich spreken door voor het eerst in jaren het Nederlands record te verbeteren. Ze kwam 30 centimeter verder dan Corrie de Bruin, die 24 jaar geleden in Valencia het nationale record op 18,97 had gezet. Schilder stootte 19,26.

Progressie

Ze zette haar progressie gestaag voort in de buitenlucht door bijna elke wedstrijd het Nederlands record aan te scherpen. Bij de NK in Apeldoorn eind juni zette ze het op 19,68 meter, om vervolgens opnieuw uit te halen in Eugene.

Vijfde wereldtitel kogelslingeren voor Pool Fajdek

De Pool Pawel Fajdek heeft voor de vijfde keer op rij de wereldtitel kogelslingeren veroverd. De 35-jarige atleet behaalde het goud in het Amerikaanse Eugene met een afstand van 81,98 meter. Hij was ook al de beste van de wereld in 2013 (Moskou), 2015 (Peking), 2017 (Londen) en 2019 (Doha).

Fajdek slingerde in de finale 95 centimeter verder dan zijn landgenoot én olympisch kampioen Wojciech Nowicki, die genoegen moest nemen met het zilver. De Noor Eivind Henriksen behaalde het brons.

„Dit was de belangrijkste wedstrijd van het jaar, dus ik ben heel blij dat ik voor de vijfde keer het goud in handen heb. Nu op naar de volgende WK, over een jaar in Boedapest”, zei Fajdek.

De Nederlander Denzel Comenentia haalde de finale niet. Hij strandde in de kwalificaties met drie ongeldige pogingen.