Sport/Voetbal
1126581299
Voetbal

FIFA wijst verzoek KNVB af, transferdeadline blijft 31 augustus

Van Ajacied Antony is het de vraag of hij in Amsterdam blijft.

Van Ajacied Antony is het de vraag of hij in Amsterdam blijft.

De transfermarkt sluit voor Nederlandse voetbalclubs definitief op woensdag 31 augustus om middernacht, 24 uur eerder dan in veel andere Europese landen.

Van Ajacied Antony is het de vraag of hij in Amsterdam blijft.

Van Ajacied Antony is het de vraag of hij in Amsterdam blijft.

Voetbalbond KNVB heeft de mondiale federatie FIFA onlangs gevraagd of de deadline in Nederland met een dag verschoven kan worden, zodat die gelijk loopt met andere landen in Europa. Volgens een woordvoerster van de KNVB wees de FIFA dat verzoek echter af, omdat in de reglementen staat dat de deadline niet aangepast kan worden terwijl de transfermarkt open is.

Nederlandse voetbalclubs kunnen tot en met 31 augustus spelers kopen. In landen als Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk loopt de deadline op 1 september om middernacht af. Dat betekent dat Nederlandse ploegen op die dag geen vervanger meer kunnen halen als ze nog spelers verkopen. Doorgaans wordt op de laatste dag van de transfermarkt nog flink gehandeld, zeker door kapitaalkrachtige clubs uit de vijf grootste voetbalcompetities van Europa. In onder meer België, Turkije, Portugal en Rusland blijft de transfermarkt nóg langer open.

"Voorafgaand aan het indienen van onze transferwindows bij de FIFA hebben we altijd contact met andere bonden", aldus de KNVB. "Dat is ook in dit geval gebeurd. Aan de hand van die informatie is de datum van woensdag 31 augustus ingegeven als einddatum. Blijkbaar hebben nadien diverse bonden toch een andere einddatum bepaald. We zullen daarom in de toekomst voor de start van elke registratieperiode nog een keer extra nagaan welke periodes de andere bonden uiteindelijk hebben bepaald zodat we, indien nodig, voor de start van zo'n periode nog wijzigingen kunnen doorvoeren."

De KNVB heeft de clubs maandag laten weten dat de deadline voor deze transferperiode onveranderd blijft.