Nieuws/Sport
1126650980
Sport

Skateboardster Candy Jacobs al eerder ’vrij’

Reshmie Oogink uit quarantainehotel Tokio

Reshmie Oogink heeft het quarantainehotel in Tokio verlaten.

Reshmie Oogink heeft het quarantainehotel in Tokio verlaten.

Na Candy Jacobs heeft ook Reshmie Oogink het quarantainehotel in Tokio verlaten. De taekwondoka werd tien dagen geleden positief getest op het coronavirus en kon daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen. Oogink (31) was na skateboardster Jacobs het tweede lid van TeamNL die dat overkwam.

Reshmie Oogink heeft het quarantainehotel in Tokio verlaten.

Reshmie Oogink heeft het quarantainehotel in Tokio verlaten.

Op dezelfde dag testte ook een anoniem staflid van de roeiploeg positief. Deze persoon mocht zaterdag eveneens terug naar huis. Jacobs verliet Japan vrijdag al.

Iedereen die op de Olympische Spelen positief test, moet in een speciaal daarvoor aangewezen hotel in quarantaine. Roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en zijn assistente Isabelle Jacobs zitten daar nog. In principe moeten ze allemaal tien dagen in het quarantainehotel blijven. Ze mogen eerder naar huis als ze op dag 6 en 7 van hun verblijf negatief testen.

De meest positieve coronagevallen binnen TeamNL zaten bij elkaar in het vliegtuig van Amsterdam naar Tokio. Volgens sportkoepel NOC*NSF is echter moeilijk vast te stellen of de besmettingen aan boord van die KLM-vlucht zijn ontstaan. Technisch directeur Maurits Hendriks zei deze week dat er meerdere mogelijkheden zijn. "Op Schiphol, bij aankomst op de volle luchthaven Narita, in het vervoer naar Tokio en vervolgens in het olympisch dorp zelf. Ik vind het heel riskant om de conclusie te trekken dat het in het vliegtuig is gebeurd."

Candy Jacobs

Skateboardster Candy Jacobs had vrijdag als eerste Nederlandse sporter het quarantainehotel in Tokio verlaten. De 31-jarige Limburgse was vorige week woensdag ook het eerste lid van TeamNL op de Olympische Spelen die in quarantaine moest, nadat ze positief had getest op het coronavirus.

Juichend stapte Jacobs het hotel uit waar alle olympische deelnemers zitten die positief testen op het virus. Ze werd met een busje naar vliegveld Narita gebracht voor de terugreis.

Skateboardster Candy Jacobs heeft als eerste Nederlandse sporter het quarantainehotel in Tokio verlaten.

Skateboardster Candy Jacobs heeft als eerste Nederlandse sporter het quarantainehotel in Tokio verlaten.

Op Instagram, waar ze haar volgers vrijwel dagelijks op de hoogte hield van haar situatie in het quarantainehotel, schreef de skateboardster bij een reeks foto’s en video’s van haar turbulente verblijf in Tokio een soort ’afscheidsverhaal’. „Ik ben met een mentaal gevecht bezig en ik heb wat tijd nodig om hiervan te herstellen. Zowel fysiek als mentaal”, aldus Jacobs, die naar eigen zeggen de afgelopen dagen amper heeft gegeten en geslapen. „Skateboarden gaat me hierbij helpen. We zijn skateboarders: we vallen, maar we staan altijd weer op.”

Sportkoepel NOC*NSF noemde de omstandigheden in het hotel eerder in de week „zeer zorgelijk en onacceptabel.” Na inmenging van het Internationaal Olympisch Comité en de Nederlandse ambassade in Japan kregen de sporters en begeleiders van TeamNL die besmet zijn geraakt met het coronavirus in ieder geval de mogelijkheid om dagelijks wat buitenlucht op te snuiven.